Otvorena izložba slika turbeta osmanskih sultana

izložba, turbetaU turskom kulturnom centu Yunus Emre (YETKM) u Sarajevu otvorena je izložba slika turbeta osmanskih sultana.

Izložba je organizovana u koordinaciji Turskog kulturnog centra Yunus Emre i turske fondacije Kubbe Alti.

Otvaranju izložbe prisustvovao je direktor YETKM-a u Sarajevu Mehmet Akif Yaman, predstavnik delegacije ispred fondacije Kubbe Altı Sinan Uluant te mnogobrojni građani.

Arhitekta Aydin Yuksel, pisac knjige “Turbeta sultana” u kojoj se nalaze i slike izložene na večerasnjoj izložbi u Sarajevu, za AA je kazao kako je cilj izložbe zapravo pokazati umjetničku i arhitektonsku stranu turbeta sultana.

Izložba slika na kojoj je izloženo 30 slika turskog slikara Bulenta Cetinora u kulturnom centu u Sarajevu za posjetitelje će biti otvorena do 6. oktobra.

U okviru ovog projekta, večeras je u Bosnjačkom Institutu u Sarajevu također organizovana konferencija na kojoj je govorio arhitekta Aydin Yuksel te koncert hora klasične turske muzike pri predsjedništvu Republike Turske.

Na koncertu su izvedena djela i stihovi osmanskih sultana.

Koordinatorica YETKM-a za kulturu i umjetnost Selma Mujkić za AA je kazala kako je cilj ovog porjekta da se prikažu privatni životi sultana.

“Svi mi smo upoznati s tim da su oni bili vrhunski vladari, ali malo ko zna kakve su oni zapravo ličnosti bili. Mnogi od njih su bili vrsni umjetnici, neki od njih vrsni kaligrafi, pisci, pjesnici, slikari tako da je ovo divna prilika da se prikaže i taj drugi dio njihovog života”, poručila je Mujkić.

Posted by on 2014-09-23. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login