Otvoreno jubilarno 65. Berlinale

BerlinaleDirektor Berlinalea najavio da će program ovogodišnjeg festivala biti u znaku snažnih žena u ekstremnim situacijama.

Projekcijom filma španjolske redateljice Isabel Coixet “Nitko ne želi noć” i uz nazočnost istaknutih osoba kulturnog i javnog života u četvrtak navečer svečano je otvoren jubilarni 65. međunarodni filmski festival u Berlinu – Berlinale.

Njemačka državna tajnica za kulturu Monika Gruetters, gradonačelnik Berlina Michael Mueller i direktor Berlinalea Dieter Kosslick otvorili su 65. Berlinale na kojemu će ove godine u nekoliko programskih sekcija biti prikazan 441 film iz 72 zemlje.

Za glavnu festivalsku nagradu, Zlatnog medvjeda, u takmičarskom programu konkurira 19 filmova. U konkurenciji su se ove godine našli filmovi poznatih redatelja poput Terrenca Malicka, Petera Greanawaya i Wernera Herzoga.

Snažne žene u ekstremnim situacijama

Direktor Berlinalea Dieter Kosslick najavio je da će program ovogodišnjeg festivala biti u znaku “snažnih žena u ekstremnim situacijama” čemu odgovara i film kojim je festival otvoren, prenosi Hina.

“Niko ne želi noć” tematizira dramatični život Josephine Peary koja je 1908. svog supruga, poznatog istraživača Roberta Pearyja, pratila prilikom njegove ekspedicije na Arktik.

Na čelu žirija ove godine se nalazi američki redatelj Daren Aronovsky (“Crni labud”) a u žiriju se još nalaze i tvorac serije “Momci s Madisona” Matthew Weiner, francuska glumica Audrey Tatou, peruanska redateljica Claudia Llosa, američka producentica Martha De Laurentiis, južnokorejski scenarist Bong Joon-ho te njemački glumac Daniel Bruehl.

Nagrada za životno djelo bit će uručena Wimu Wendersu, a njemački će redatelj na festivalu izvan konkurencije predstaviti svoj novi film “Everything Will Be Fine”, s Jamesom Francom, Charlotte Gainsbourg i Rachel McAdams u glavnim ulogama.

Jedan od tri najvažnija festivala

Paralelno s Berlinaleom održava se i filmski sajam European Film Market na kojem će biti prikazano još 490 filmova. Hrvatska filmska produkcija se i ove godine predstavlja štandom Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).

Berlinale se uz, filmske festivale u Cannesu i Veneciji, smatra jednim od tri najvažnija filmska festivala na svijetu.

Za razliku od konkurencije, Berlinale je otvoren ne samo za stručnu publiku i novinare nego i za široku publiku koja već danima uoči festivala u dugim redovima čeka na karte.

Prošle godine je na Berlinaleu prodano 325.000 karata. Budžet Berlinalea je 22 miliona eura od čega njemačka država sudjeluje sa 6,5 miliona.

Posted by on 2015-02-06. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login