Pakleno ljeto od jula: Donosimo vam savjete za preživljavanje vrućine

ljeto, vrućinePrema prognozama metereologa ljeto koje je pred nama biće izuzetno toplo, pa se građanima preporučje dobra priprema…

Prema prognozama meteorologa ljeto koje je pred nama biće veoma vruće i toplo. Kraj prošle i početak ove sedmice sa temperaturom do 35 stepenciji Celzijusa obilježiće juni, dok se vruće ljeto očekuje od sedmog mjeseca.

“U junu se očekuje da bi srednja mjesečna temperatura trebala biti u granicama ili nešto ispod višegodišnjeg prosjeka. Hladniji period očekuje se tokom početkom prve kao i početkom treće dekade mjeseca”, rekli su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Podsjetimo da je klimatolog Željko Majstorović rekao da nas u junu očekuje promjenjivo vrijeme. Neće biti većeg zahlađenja, ali ni dužeg stabilnijeg perioda nego će uglavnom biti padavine u obliku lokalnih pljuskova.

Kada je u pitanju juli biće to, kaže Majstorović, tipičan ljetni mjesec, ali s temperaturama iznad višegodišnjeg prosjeka te s padavinama koje će biti ispod višegodišnjeg prosjeka,  a prognozira se da bi u pojedinim dijelovima BiH moglo biti i suše.

“Takva će se tendencija nastaviti i u prvoj polovini augusta te se prognozira da će ovo biti žarko i toplo ljeto s povremeno dosta vrućim periodima. Druga polovina augusta trebala bi biti bogatija padavinama, a što se tiče temperature bit će bliža prosjeku za ovaj mjesec”, istakao je Majstorović.

Hrvatski meteorolog Zoran Vakula prognozirao je da će temperature u narednom priodu rasti, i da će biti toplo do novembra.

“Iznadprosječno toplo diljem će Hrvatske vrlo vjerojatno biti i u drugom i u trećem lipanjskome tjednu, a ni u posljednjem se, prema trenutačnim prognozama, ne treba bojati zamjetnog zahladnjenja. Prognoze za cijelo tromjesečje i dalje daju pozitivno odstupanje i srednje sezonske temperature, a i srednje mjesečne, za svaki od sljedećih mjeseci, ne samo do kolovoza, nego i do studenoga, i to uz umjerenu do veliku vjerojatnost. Naravno, to ne znači da će svi dani i tjedni biti iznadprosječno topli”, naveo je Vakula.

Naučnici su ranije rekli da postoji čak 75 posto šanse da ovo ljeto bude najtoplije ikada, tačnije od kada se sprovode merenja.

Poznati svjetski meteorolozi su rekli da se očekuje pojava El Niño. Do njega dolazi kada je voda Pacifika kod Ekvatora neuobičajeno topla, što onda dovodi do velikih promjena strujanja mora i vjetra širom svjeta, objasnili su naučnici sa Univerziteta u Giessenu iz Njemačke.

SAVJETI LJEKARA

Ljudsko zdravlje i vrijeme itekako su povezani. Visoke temperature mogu izazvati osjećaj tromosti, ali i fizičke probleme poput glavobolja, dehidracije, vrtoglavice, sunčanice. Za početak, prvo i osnovno pravilo svakako je: izbjegavajte direktno izlaganje suncu u podnevnim satima. Držite se hlada, nosite šešir i pamučnu, laganu odjeću. Takođe, izbjegavajte teški fizički rad ili napor koji će vas dodatno iscpriti i obavezno pijte dovoljno tekućine, više nego inače.

Kao zaštitu od ljetnih vrućina, ljekari savjetuju sljedeće: izbjegavanje boravka na suncu kada je sunčevo zračenje najjače, nošenje odgovarajuće odjeće svijetlijih boja, kao i kapa, šešira i sunčanih naočala, prilagođavanje fizičke aktivnosti vremenskim prilikama, izbjegavanje obilnih i masnih obroka, a uzimanje što više voća, povrća i dovoljne količine tečnosti-vode i prirodnih voćnih sokova.

Starijim osobama i hroničnim bolesnicima savjetuje se obavezno uzimanje propisane terapije. Pri pojavi uporne glavobolje, vrtoglavice ili povraćanja, potrebno je javiti se svom porodičnom ljekaru.

Za vrijeme velikih vrućina posebno se trebaju paziti ugrožene skupine: osobe starije dobi,hkronični bolesnici, trudnice i djeca. Vrućinu teže podnose osobe starije od 65 godina, naročito hronični bolesnici, srčani bolesnici ili osobe s povišenim krvnim pritiskom, češće ih kontaktirajte i pomažite im u kupovini da ne moraju izlaziti na najveće vrućine.

Novorođenčad i djecu do 4 godine uopšte ne izlažite suncu i osigurajte im dovoljan unos tekućine. Nikako ih ne ostavljajte u zaključanim automobilima, pa čak ni na trenutak.

SAVJETI ZA STAN

Odmor je bitan kako bi tijelo u zatamnjenoj i što ugodnijoj prostoriji skupilo dodatnu snagu za daljnje napore što nam ih pakleni dani donose. Ne zaboravite smanjiti dotok svjetla, jer i sijalice griju.

Pamučnu posteljinu bilo bi dobro zamijeniti lanenom te zaboraviti na izlaske po suncu od jedanaest do šesnaest sati. Klonite se i tamnih boja odjeće – odaberite što prozračniju i svjetlih boja, a šešir, sunčane naočale te krema sa zaštitnim faktorom neka budu vaši obavezni rekviziti.

Ko koristi klima-uređaje neka povede računa o razlici između unutrašnje i vanjske temperature koja ne bi smjela biti viša od sedam stepeni kako  tijelo ne bi doživjelo novi stres. A, ko nema klime, tu su ventilatori koji takođe pomažu.

Posted by on 2014-06-11. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login