Pandemijom pogođeno 81 posto svjetske radne snage

Potpuno ili postepeno zatvaranje preduzeća i kompanija zbog koronavirusa pogađa 81 posto svjetske radne snage, odnosno 2,7 milijardi zaposlenih, saopštila je Međunarodna organizacija rada.

ekonomija

U izvještaju o uticaju Covida-19 na biznis u svijetu navodi se da su ekonomski efekti pandemije najozbiljniji i najteži poslije Drugog svjetskog rata.

Mnoge zemlje donijele su mjere čiji cilj je suzbijanje širenja pandemije koronavirusa, a neke od tih mjera su teško pogodile mnoge kompanije i njihove zaposlene. Neke kompanije i preduzeća su u potpunosti morale da obustave rad, dok su mnoge promijenile sistem rada.

Prema zaključcima izvještaja, oko 2,7 milijardi zaposlenih ili 81 posto od ukupno 3,3 milijarde radnika širom svijeta, pripada kompanijama i firmama koje su u jeku epidemije morale da obustave rad ili su to uradile prema preporuci zvaničnih institucija.

Navodi se da će najteže posljedice trenutne krize osjetiti zaposleni sa visokim i srednjim primanjima, posebno u arapskim zemljama, Evropi i azijsko-pacifičkom regionu. Globalna pandemija najveći uticaj će imati na sektor smještaja i hotelijerstvo, prehrambeni sektor, kao i na sektore nekretnina, poslovnih i upravljačkih aktivnosti, na proizvodnju i trgovinu na veliko i malo.

Iz Međunarodne organizacije rada ističu da 1,25 milijardi radnika širom svijeta radi u tim visoko rizičnim sektorima, što je oko 38 posto ukupne svjetske radne snage. Stopa zaposlenosti u rizičnim sektorima iznosi 37,5 posto. Najviša je u Sjedinjenim Državama 43,2 posto, a najniža u Africi 26,4 posto.

U izvještaju se naglašava da je prethodna prognoza rasta globalne nezaposlenosti za 2020. godinu iznosila 25 miliona, a da će u svjetlu novih dešavanja vjerovatno biti veća.

Posted by on 2020-04-15. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login