Park prirode na području Bjelašnica – Treskavica – Visočica – Kanjon Rakitnice

Park prirode, odnosno zaštićeno područje Bjelašnica – Treskavica – Visočica – Kanjon Rakitnice, uskoro bi trebalo da bude uspostavljen na površini od 24.000 hektara, na prostoru koji obuhvata teritorije tri općine – Konjica, Trnova i Hadžića.

Kanjon Rakitnice
Kanjon Rakitnice

Preliminarno je utvrđeno da bi ovom prostoru trebala biti dodijeljena treća kategorija zaštite – park prirode. Prema Zakonu o zaštiti prirode Federacije BiH, park prirode je prostrano prirodno ili dijelom kultivirano područje kopna i/ili mora i s naglašenim pejzažnim, odgojno-obrazovnim, kulturno-historijskim i turističko-rekreacijskim vrijednostima. U parku prirode dopuštene su privredne i druge djelatnosti i radnje kojima se ne ugrožavaju njegove bitne odlike i uloga.

Park prirode površinom najviše obuhvata područje teritorije Konjica, od čuvenog sela Lukomir, preko najvišeg vrha Visočice (Džamija, 1967 metara) i planinskih sela, gotovo do ušća rijeke Raktinice u Neretetvu. Kada je riječ o općini Hadžići, bit će zaštićeno područje od vrha Bjelašnice preko Krvavca do Opančaka, odnosno približno 45 kvadratnih kilometara teritorije, što je, smatraju u toj lokalnoj zajednici, u posebnom interesu zaštite ovih područja. Zanimljivo je da će u slučaju Trnova čak jedna četvrtina prostora ukupne površine općine ući u obuhvat zaštićenog područja, što dosta govori o opredijeljenosti te lokalne zajednice da štiti svoje prirodne ljepote.

U lokalnim zajednicama koje se nalaze na prostoru koje će obuhvatiti park prirode, smatraju kako je iznimno važno da je konačno utvrđena granica zaštićenog područja, što je bio veliki kamen spoticanja u prethodnom periodu.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma, zajedno sa lokalnim zajednicama, usuglasilo je i sve elemente budućeg zaštićenog prostora na području općina Konjic, Trnovo i Hadžići. Ministarstvo će, također, utvrditi stepen zaštite na osnovu izrade studije o vrednovanju prostora, a način upravljanja i korištenja prostora bit će reguliran posebnim zakonom, saopćeno je iz iz Press centra za promociju olimpijskih planina.

Posted by on 2019-09-09. Filed under Ekologija, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login