Parlament RS-a usvojio Zakon o redu i miru

cenzuraPoslanici opozicionih SDS-a, PDP-a i NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske nisu prisustvovali glasanju.

Narodna skupština bh. entiteta Republika Srpska usvojila je u četvrtak Zakon o javnom redu i miru, kojim se propisuju prekršaji javnog reda i mira i prekršajne sankcije koje se izriču počiniocima.

Tim se zakonom društvene mreže definiraju kao javni prostor u kojem se može počiniti prekršaj.

Poslanici su usvojili i usaglašene amandmane na prijedlog Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Demokratskog narodnog saveza  i Socijalističke partije, prema kojima se definira pojam izvršenja prekršaja objavljivanjem tekstova nepristojnog, uvredljivog ili uznemirujućeg dodaju riječi, “osim ako se navedeno ne odnosi na izraženo mišljenje o radu državnih organa i drugih javnih organizacija”.
Entitetski parlament ipak je usvojio amandman kojim se precizira da građani imaju pravo “iznositi mišljenja o radu državnih organa te ostalih organa i organizacija”.

‘Domovina’ podržala zakon

Usvojen je i amandman kojim se iz teksta zakona briše odredba kojom je predviđena kazna zatvora do 30 dana te nekoliko amandmana Koalicije “Domovina”.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač istakao je da Zakon o javnom redu i miru ni u jednom članu ne tretira niti zabranjuje bilo šta na društvenim mrežama i internetu.

“U ovom zakonu nema pominjanja društevih mreža i interneta, zabrane iznošenja mišljenja i izražavanja, a policija neće vršiti bilo kakav progon”, rekao je Lukač.

Poslanici opozicionih Srpske demokratske stranke, Partije demokratskog progresa i Narodne demokratske partije nisu prisustvovali glasanju o navedenom zakonu, pa su zakon izglasali poslanici vladajuće koalicije i Koalicije “Domovina”.

Opozicija je time izrazila protest, jer Vlada RS-a iz procedure nije povukla ovaj zakonski prijedlog.

Klub novinara protiv zakona

Predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić istakao je da usvojeni amandmani ne mijenjaju suštinu Zakona o javnom redu i miru RS-a, “jer se ne mijenja član koji pojam javnog prostora proširuje na internet”.

“Sporan je i amandman koji kaže da se neće sankcionisati tekstovi objavljeni na društvenim mrežama ako se njihov sadržaj odnosi na državne organe. Ali, taj je amandman trebao biti proširen i javnim ličnostima i javnim funkcionerima, jer javni  organ nije isto što i javna ličnost, što znači da će se moći kritikovati rad Narodne skupštine, ali ne i njenog predsjednika ili nekog od poslanika”, kazao je Vukelić.

Dodao je da će, ukoliko Zakon dobije podršku Vijeća naroda RS-a, Klub novinara Banja Luka sazvati sastanak kako bi se odredio prema tom zakonu.

“Već sada možemo pozvati predsjednika RS-a Milorada Dodika da iskoristi svoja ustavna ovlaštenja i u cilju zaštite Ustava RS-a ne potpiše ukaz o proglašenju ovog zakona, pa tako pokaže da, za razliku od poslanika u Narodnoj skupštini, ima više osjećaja za prava građana i zaštitu slobode govora u RS-u”, naglasio je Vukelić.

Osim opozicije, predstavnika novinara i nevladinog sektora, donošenje Zakona o javnom redu i miru u RS-u osudili su i OSCE, Human Rights Watch te Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini.

Posted by on 2015-02-06. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login