Patlidžan je odličan izvor željeza

patlidžan

Patlidžan

Patlidžani se uzgajaju diljem svijeta i smatraju se jednom od najzdravijih namirnica. Patlidžan je poprilično lako uzgojiti jer se prilagođava gotovo svim klimatskim uvjetima. Patlidžan je jedna od namirnica koja ne sadrži visoku razinu pesticida pa njegove zdravstvene prednosti uistinu dolaze do izražaja.

Moćna antioksidacijska svojstva
Patlidžan sadrži fitonutrijente koji mu daju prepoznatljivu ljubičastu boju. Patlidžan može smanjiti rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, nekih vrsta raka i srčanog udara. Također može spriječiti oštećenja DNA i usporiti proces starenja.

Zaštita mozga
Istraživanja provedena na laboratorijskim miševima pokazuju da patlidžan može zaštititi stanice mozga od štete koju uzrokuju slobodni radikali. Slobodni radikali mogu povećati rizik od nastanka kancerogenih stanica i poremećaja pamćenja.

Nizak glikemijski indeks
Patlidžan ima nizak glikemijski indeks. To znači da neće uzrokovati nagle promjene u razini šećera u krvi. Patlidžan je odličan za svakodnevnu prehranu svih ljudi, a naročito dijabetičara jer može olakšati kontrolu razine šećera u krvi.

Pospješuje mršavljenje
Patlidžan sadrži jako malo kalorija i odličan je za gubitak kilograma. Odličan je izvor vlakana pa će ubrzati proces stvaranja osjećaja sitosti. Također, sačinjen je od velikog postotka vode, a to znači dobra hidratacija cijelog tijela.

Sadrži malo ugljikohidrata i masti
Patlidžan sadrži jako malo ugljikohidrata i masti. No zapamtite da dodavanjem ulja, sira ili jaja, patlidžan više nije niskokaloričan obrok. Ako želite izgubiti suvišne kilograme, svakako pripazite uz koje namirnice pripremate patlidžan.

Smanjuje hroničnu upalu u tijelu
S obzirom da sadrži moćne antioksidante, patlidžan će pomoći u smanjenju hronične upale u tijelu i ublažit će simptome bolesti kao što je artritis. Istraživanja su pokazala da hronična upala u tijelu može povećati rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti i nekih vrsta raka.

Snižava holesterol i krvni tlak
Istraživanja provedena na laboratorijskim miševima su pokazala da sok od patlidžana značajno smanjuje holesterol. Također, pokazalo se da sok od patlidžana opušta arterije i na taj način smanjuje razinu krvnog tlaka.

Odličan je izvor željeza
Željezo je važno za svaku tjelesnu funkciju, ali previše željeza može uzrokovati previsoku razinu holesterola i oštećenja zglobova. Patlidžan će vašem tijelu osigurati onoliko željeza koliko mu uistinu i treba, bez ikakvog rizika od nastanka oštećenja tjelesnih funkcija.

Posted by on 2014-12-24. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login