Paviljon BiH od petka na Venecijanskom bijenalu

Venecija

Venecija

Paviljon Bosne i Hercegovine na 57. Venecijanskom bijenalu biće svečano otvoren, u petak, 12. maja u 18 časova u Palati Malipiero u Veneciji.

“Bosnu i Hercegovinu na ovoj prestižnoj internacionalnoj izložbi predstavljaće umjetnik Radenko Milak sa projektom ‘Univerzitet katastrofe’ koji će biti realizovan u saradnji sa slovenačkim umjetnikom Romanom Uranjekom i gostujućim internacionalnim umjetnicima”, navodi se u saopštenju Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Organizator cjelog projekta je Muzej savremene umjetnosti RS koji ovogodišnjom organizacijom i produkcijom Paviljona BiH nastoji da pronađe model kontinuiranog učešća svoje zemlje, kako na bjenalu umjetnosti tako i na bijenalu arhitekture.

Ovu inicijativu podržao je Savjet Ministara BiH i Vlada RS-a, Ministarstvo civilnih poslova BiH i Ministarstvo prosvjete i kulture RS, uz podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta i Grada Banjaluke.

“Banjalučki umjetnik Radenko Milak pripada novoj generaciji bosanskohercegovačkih umjetnika koja je postala zapažena u proteklih desetak godina na našim prostorima. Već dugo godina razvija svoju internacionalnu karijeru, dosta toga je uradio na afirmaciji svoje umjetnosti, što mu je i omogućilo da bude predstavnik svoje zemlje na Venecijanskom bijenalu”, navodi se u saopštenju.

Projekat “Univerzitet katastrofe” u svojoj osnovnoj ideji ima razvojni element jedne šire platforme koja treba da se razvija i nakon Venecijanskog bijenala.

Njegov prijedlog da se u okvirute inicijalne ideje uspostavi saradnja sa internacionalnim kustoskim timom Christopher Yggdre, Fredrik Svensk, Sinziana Ravini, Ana van der Vliet u saradnji sa Hans Ulrich Obristom i razvije mreža participacije inostranih umjetnika, najprije kroz saradnju sa Romanom Uranjekom, a potom i sa internacionalnim umjetnicima Lamin Fofana, Sidsel Meineche-Hansen, Juan-Pedro Fabra Guemberena, Loulou Cherinet, Geraldine Juarez u saradnji sa Joel Danielsson i Nils Bech u saradnji sa Ida Ekblad, koji u osnovi svoje umjetnosti imaju istu ideju, omogućio je i jednu od osnovnih novina ovogodišnje prezentacije nacionalnog paviljona – internacionalnu saradnju, inovativnu ne samo kada je region u pitanju već i daleko šire.

“Ideja Radenka Milaka je da stvori umjetničku koncepciju od različitih vrsta radova crteža, akvarela, slika, animiranog filma, gdje je svaki medij povezan sa katastrofom i dokumentacijom o istoj”, stoji u saopštenju.

U svijetu punom konflikta i protesta, u kome je humanizam ozbiljno ugrožen, “Univerzitet katastrofe” želi da kaže da umjetnost predstavlja najdragocjeniji dio ljudskog bića. To je idealno mjesto za refleksiju, individulni izraz, slobodu i fundamentalna pitanja.

Umjetnost je omiljeno mjesto za snove i utopije, odnose sa drugim ljudskim bićima, sa prirodom i kosmosom, kao i sa duhovnom dimenzijom, koje treba njegovati van bilo kojih trendova i pojedinačnih interesa.

Posted by on 2017-05-10. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login