Pet načina na koje vam Facebook uništava život

Facebook, smartphonesLjudi koji provode sate i sate na društvenim mrežama imaju mnogo veće šanse da razvedu od onih koji nemaju profile, navedeno je u studiji objavljenoj u magazinu “Computers in Human Behavior”.

“Osobe u nefunkcionalnim vezama manje vremena provode u društvu partnera i aktivniji su na društvenim mrežama”, objašnjava koautor ove studije doktor Sebastijan Velencuela s Univerziteta “Pontifical Catholic” u Čileu.

Putem Facebooka možete ostvariti kontakt sa bivšim partnerima i upoznati nove – i sve to uz činjenicu da je te aktivnosti lako sakriti.

Međutim, to je samo dio problema!

Crpi vašu motivaciju
Lajkakne i pružanje podrške nekoj humanitarnoj organizaciji na Facebooku smanjuje šanse da zapravo donirate svoje vrijeme i novac u te svrhe, otkrivaju istraživači Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji. Vaši lajkovi će zadovoljiti potrebu ka humanim gestovima, osjećaćete se bolje pred prijateljima i to će ugasiti vašu motivaciju da volontirate i pomažete.

Čini vas glupljim
Svaki put kad gledate svoj profil duže od pet minuta, trebaće vam 15 procenata više vremena da odgovorite na neko jednostavno pitanje. Naduvaće vaš ego, što će u vašem mozgu smanjiti motivaciju da riješite problem.

Čini vas nezadovoljnim
Što više vremena provodite na Facebooku, bićete manje zadovoljni svojim životom, naglašava studija Univerziteta u Michigenu. Vidjećete nove fotografije sa putovanja ili zabavne stvari koje je postavio vaš prijatelj i nerijetko ćete (priznali to ili ne) pomisliti koliko je vaš život dosadan i običan.

Djeluje negativno na vaše rapoloženje
Više vremena na Facebooku znači i lošije raspoloženje, pokazalo je jedno istraživanje austrijskih naučnika. Brzo ćete shvatiti da gubite vrijeme, ali nećete preduzeti ništa. Tako ćete ostati zaglavljeni pred ekranom dobar dio dana, umjesto da uradite nešto korisno.

Izaziva osjećaj usamljenosti
Posmatranje aktivnosti drugih ljudi, a da pritom i sami ne možete biti dio njih učiniće vas vrlo nesrećnim. Dopisujete se s ljudima umjesto da ih pozovete i čujete im glas? Zavodite djevojke preko Facebooka umjesto u klubu? Pitate se zašto vam niko nije lajkao fotografiju?

Posted by on 2015-04-08. Filed under Magazin, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login