Pet romana u konkurenciji za nagradu “Meša Selimović”

nagrada Meša Selimović“Gnusoba” Svetislava Basare, “Rod” Miljenka Jergovića, “Vrijeme koje se udaljava” Mirka Kovača, “Nestali u stoljeću” Ivana Lovrenovića i “Nađi me” Damira Šabotića, pet je romana, od nominovanih 15, koje je žiri 14. književnih susreta “Cum grano salis“ izabrao u uži krug kandidata za nagradu “Meša Selimović“

“Ovo je najvažnija književna nagrada na ovim prostorima, pa je žiri imao težak zadatak. Vrlo teško je govoriti o pojedinim romanima, jer bi se to moglo svrstati u favorizovanje određenog djela. Ovdje se radi o značajnim ostvarenjima, međutim činjenica je da sve manje romana dolaze iz BiH što je posljedica odnosa prema knjizi koji je totalno razočaravajući” rekao je Hadžem Hajdarević, član žirija Književnih susreta “Cum grano salis“.

Nagrada “Meša Selimović” dodijelit će se za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini na jezičkom govornom prostoru BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Interesantna činjenica je da su u užem krugu za nagradu ostali romani autora koji su već dobijali potvrdu za svoj rad. Radi se o romanu “Rod“ Miljenka Jergovića i romanu “Vrijeme koje se udaljava“ autora Mirka Kovača koji je u međuvremenu preminuo.

Pored pet romana koji su ušli u uži krug književnih susreta, žiriju su predloženi i “Inkspsulirana tijela“ autora Nedžada Ibrahimovića, „Toranj kiselih jabuka“ Ludwiga Bauera, „Donjodravska obala“ Drage Hedla, „Povijest institute“ Ratka Cvetnića, „Šatori“ Srđana Srdića, „Ilegalni Pernas“ Bojana Babića, „Šegrt lovca na vetrove“ Mirjane Bjelogrlić – Nikolov, „Arkadija“ Mileta Prodanovića, „Šamaranje“ Stefana Boškovića i „Plaža Imelde Markos“ Balše Brkovića.

Četrnaesti književni susreti bit će održani od 4. do 6. septembra.

Posted by on 2014-08-22. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login