Pistacije bogate kalijumom

PistacijePistacija je sve popularnija zbog pozitivnih učinaka koje ima na zdravlje, a i kuhari su je počeli koristiti na sve ambicioznije načine pa već postoji toliko recepata s pistacijama da je nemoguće to ignorirati. Evo pet stvari koje biste trebali znati o pistacijama.

1. Sjedinjene Američke Države trenutno su svjetski lider u proizvodnji pistacija, nakon što su nadmašili Iran 2010. godine. Prodaja cvjeta, izvoz se udvostručio tokom proteklih šest godina.

2. Po oraščiću sadrži svega tri do četiri kalorije! Pistacija ima manje kalorija od svih ostalih orašastih plodova. Jedno je istraživanje pokazalo da ako jedete pistacije s ljuskama, onda ćete ih pojesti manje jer vas čišćenje usporava, a prazne ljuske vizualno vam dočaravaju koliko ste ih pojeli i to vas ograničava.

3. Pistacije sadrže više kalija od svih ostalih orašastih plodova, a kalij utiče na snižavanje razine kortizola, hormona stresa.

4. Jedenje pistacije može pomoći u smanjenju holesterola i smanjenju rizika od raka. Pistacije su izvrstan izvor fitosterola, biljnog spoja koji smanjuje razinu ‘lošeg’ holesterola. Sadrže i antioksidanse koji su dobri za borbu protiv raka, uključujući karotenoid, beta-karoten i lutein, koji daje pistacijama prepoznatljivu zelenu boju.

5. Crvene pistacije ne postoje u prirodi! Uvoznici pistacije koriste crvenu i ponekad zelenu boju kako bi sakrili nepravilnosti zbog tradicionalnih metoda berbe.

Posted by on 2014-06-14. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login