Planinari Kantona Sarajevo planiraju upoznavanje i osvajanje evropskih planina

Prokletije, planina, planinarenjeDelegacija bh. ljubitelja planinarstva, u kojoj su bili predsjednik Planinarskog saveza Kantona Sarajevo Dževad Pamuk, predsjednik Orijentiring saveza u FBiH Zijad Deljo, potpredsjednik Gorske službe spašavanja Sarajevo Selver Ajrulahi, te stručni planinarski vodiči Emina Ćolić i Murat Šećeragić, boravili su u posjeti Albaniji s ciljem da istraže mogućnosti planinarenja i povezivanja s planinarima te zemlje.

– Motiv naše delegacije bio je istraživanje mogućnosti planinarenja i realizacije organiziranih visokogorskih tura na Prokletijama, ali s albanske strane. Do sada smo se uglavnom penjali na dva – tri vrha na Prokletijama, ali samo sa crnogorske strane, i već duže vrijeme planiramo vidjeti mogućnost da planinarima pokažemo i približimo same Prokletije u znatno širem obliku nego što smo to do sada imali priliku vidjeti. Znamo da planina Prokletije nisu samo 2-3 vrha nego puno više i ljepše od onoga što smo do sada imali prilike vidjeti – izjavio je Feni Pamuk.

Planinarska delegacija je tokom posjete imala nekoliko susreta s domaćinima, posjetili su također i zajednicu Bošnjaka koji žive kod Tirane, te Međunarodni sajam u Tirani.

– Naš cilj je promovirati bosanskohercegovačke planine, ali i omogućiti našim članovima i simpatizerima da upoznaju planinarstvo u drugim zemljama – navodi jedan od koordinatora aktivnosti planinara u Kantonu Sarajevo Slever Ajrulahi.

Na međunarodnom planu aktivnosti sarajevskih planinara u narednoj godini trebali bi da se realiziraju na područjuma Bugarske, Albanije i Španije.

Posted by on 2015-11-26. Filed under Magazin, Planinarenje. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login