Platan – omiljeno drvo urbanih sredina

Platan, drvo, Trebinje

Platan, drvo, Trebinje

Platan je rod dikotiledonih skrivenosjemenica iz istoimene familije. Obuhvata 10 vrsta. Biljke platana su listopadno drveće visine do 40 metara. Veoma omiljeno drvo u urbanim sredinama. Mnogi bulevari svjetskih metropola duguju dio svog šarma ovom prelijepom drveću.

U gradskim uslovima, platan dobro uspijeva, te je tolerantan prema stalnim gradskim zagađivačima.

Platan se odlikuje snažnim i razvijenim korijenskim sadržajem (i dubinskim i površinskim), te može biti značajan za zaštitu od površinskog oticanja vode, zaštitu od erozije i očuvanje vodotoka.

Platan je u Bosni i Hercegovini alohtona vrsta koja ne gradi prirodne populacije, a prvi put se pojavljuje kao unesena vrsta za vrijeme austrougarske vladavine, prije 120 godina.

Tada najprije počinje sadnja, oko željezničkih stanica, a kasnije i u parkovima, drvoredima i alejama.

Platana u normalnim prirodnim uslovima rastu na nadmorskim visinama između 100 i 500 m dok se rjeđe penje do 700 m. U tim optimalnim ekološkim uslovima, između 40. i 50. godine starosti, platani postižu visinu od 40 m i drvnu masu do 1300 m3/ha.

Posted by on 2013-11-27. Filed under Arhitektonski detalji, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login