Pobjeda Erdogana na predsjedničkim izborima

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan

Prema prvim i preliminarnim, neslužbenim rezultatima  premijer Turske i kandidat na prvim neposrednim predsjedničkim izborima u historiji te zemlje Recep Tayyip Erdogan ostvario je uvjerljivu pobjedu.

Uzevši u obzir do sada prikupljene rezultate, osvojio je više od 53 posto glasova birača koji su izašli na izbore, što će mu omogućiti da preuzme predsjedničku funkciju već u prvom izbornom krugu.

Prema posljednjim informacijama Centralne izborne komisije Republike Turske, danas je glasalo više od 75 posto registriranih birača.

Zajednički kandidat opozicije Ekmeleddin Ihsanoglu osvojio je gotovo 38 posto glasova, dok je trećeg kandidata u utrci za šefa države Selahattina Demirtasa podržalo gotovo devet posto birača.

Danas su u Republici Turskoj održani prvi direktni predsjednički izbori u historiji te zemlje na kojima je između tri kandidata biralo 52.894.115 registriranih birača na 165.108 biračkih mjesta, prenosi Al Jazeera.

Biračka mjesta otvorena su jutros u 07.00 sati, a zatvorena u 16.00 po srednjoevropskom vremenu, s izuzecima na biračkim mjestima ispred kojih su ostali redovi birača, kojima će komisije na biračkim mjestima omogućiti glasanje.

Birači u dijaspori su proteklih dana završili proces glasanja i kutije s njihovim listićima su avionom transportovane do Ankare, gdje će biti otvorene i prebrojane večeras, zajedno sa svim listićima.

Vrhovna izborna komisija će 11. augusta objaviti prve preliminarne, a 15. augusta prve zvanične rezultate današnjih izbora.

Posted by on 2014-08-11. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login