Počela druga Ljetna škola civilnih sloboda i aktivizma

CKMDJučer je u Sarajevu, u prostorijama Centra za kulturnu i medijsku dekontaminaciju u Kampusu Univerziteta počela druga Ljetna škola civilnih sloboda i aktivizma.

U organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava BiH od 16. jula do 3. augusta 30 učesnika/ica iz Travnika, Orašja, Sanskog Mosta, Bihaća, Cazina, Sarajeva, Banje Luke, Mostara i Pala upoznat će se sa oblastima tranzicione pravde, ljudskih prava, identiteta, stereotipa, predrasuda, aktivizma te sa dekonstrukcijom jezika mržnje, kao i lokalnom upravom i ustavnim uređenjem u BiH.

Škola ima za cilj zbližiti učesnike, kao i upoznati ih i povezati sa profesionalnom zajednicom predavača i partnerskih nevladinih organizacija, koje također rade na ohrabrivanju pozitivnih promjena u Bosni i Hercegovini.

Kroz predavanja relevantnih predavača iz raznih oblasti, polaznici/e će prolaziti i kroz brojne simulacije, radionice i iskustveno učenje.

“Novina u odnosu na prošlu godinu jeste program mentoriranja tokom kojeg učesnici od prošle godine zajedno sa profesorima iznose predavanje, kako bi više saznali o temi za koju su se prijavili i kako bi postali edukatori vršnjaka”, istakla je Luna Kalaš, koordinatorica škole.

Također, u organizaciji ovogodišnje Škole pomogli su prošlogodišnji polaznici, čime ih se dodatno stimulira da postanu aktivni sudionici građanskog društva.

Organizirajući ovakvu školu, Inicijativa mladih za ljudska prava BiH kontinuirano radi na građanskom obrazovanju mladih, razvijajući njihovu sposobnost za kritičko mišljenje o svom okruženju, potičući ih da se aktivno angažiraju u promjenama u društvu.

YIHR BiH gradi nove veze među mladima unutar Bosne i Hercegovine, posebno uključujući podijeljene zajednice. Organizacija ohrabruje i podržava mlade ljude u BiH da se zalažu za socijalnu i političku akciju o pitanjima koja su bitna za mlade ljude. Ovo zalaganje uključuje promociju kulture sjećanja o ratu u BiH 1992.-1995., zalaganje za zaštitu ljudskih prava, manjinskih prava, promoviranje pitanja vezanih za integraciju BiH u EU i demokratizaciju BiH i regije zapadnog Balkana.

Ljetna škola civilnih sloboda i aktivizma dio je projekta Građanin/ka, to sam ja, koji je podržala organizacija Civil Rights Defenders. Škola se završava 3. augusta 2012. godine.

Posted by on 2012-07-17. Filed under Banja Luka, Bihać, Cazin, Mostar, Orašje, Pale, Sanski Most, Sarajevo, Travnik, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login