Počela grafička radionica “Otisci multioriginalne BiH”

Počitelj

Počitelj

U  Međunarodnoj umjetničkoj  koloniji  Počitelj  počela je grafička radionica pod nazivom “Otisci multioriginalne BiH” u okviru projekta Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) “Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost (PRO-Budućnost)”.

U radionici će učestvovati studenti likovnih akademija iz Sarajeva, Banjaluke, Mostara, Širokog Brijega, Trebinja i Mostara, saopćio je Catholic Relief Services (CRS).  Kako je saopćeno, studenti žele istaći ono što je lijepo i vrijedno u BiH, jedni druge ohrabriti na afirmaciju kulture i umjetnosti i svojim zajedničkim radom uputiti poruku pomirenja i potrebne saradnje.

PRO-Budućnost je četverogodišnji projekat USAID-a s ciljem izgradnje pomirenja i povjerenja među građanima svih etničkih grupa u BiH, koji se temelji na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga te razumijevanjem druge strane.

“Ovo je i prilika za međusobnu podršku mladih umjetnika u afirmaciji njihovih kreativnih izražaja,  temama mira, pomirenja, građenja mostova, obrađenima tehnikama linoreza i drvoreza, radionica želi doprinijeti multikulturalnom povezivanju akademskog društva, mladih umjetnika i šireg stanovništva, jer će grafike nastale na radionici biti dalje promovirane u javnosti”, navodi se u saopćenju.

Akademija likovnih umjetnosti (ALU) u Sarajevu vodiće radionicu u kojoj će učestvovati dvadeset studenata master studija grafike, s ciljem  stvaranja podloga za daljnju multietničku saradnju i promociju aktivnosti za pomirenje.

Posted by on 2014-04-14. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login