Počela službena komemoracija u Jasenovcu

U Jasenovcu se održava službena komemoracija za žrtve koncentracijskog logora u Jasenovcu.

Jasenovac
Jasenovac

Komemoraciji u znak sjećanja na žrtve logora Jasenovac, kao i preživjele zatočenice i zatočenike logora, u spomen-području Jasenovac, prisustvuju hrvatski premijer Andrej Plenković, te predsjednik Sabora Gordan Jandroković, prenosi HRT.

Osim premijera, komemoraciji prisustvuju potpredsjednik Vlade i ministar građevinarstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar državne imovine Goran Marić, ministar uprave Lovro Kuščević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar nauke i obrazovanja Blaženka Divjak, te ministar kulture Nina Obuljen Koržinek.
Komemoracija u Jasenovcu posvećena je obilježavanju 22. aprila 1945. i proboju 600 logoraša, od kojih je preživjelo njih oko 100.

Kolona sjećanja krenula je od Memorijalnog muzeja Spomen područja Jasenovac prema spomeniku Cvijet, a službena komemoracija s prigodnim programom održava se kod spomenika Cvijet, uz polaganje vijenaca.

Predsjednica Hrvatske posjetila Jasenovac dan ranije
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nastavila je svoju tradiciju, te je juče, dan uoči službene komemoracije, posjetila Spomen područje Jasenovac i ispod spomenika položila buket bijelih ruža. Zauzela se da Jasenovac, uvijek bude samo mjesto pijeteta, ali i mjesto koje će nas opominjati koliko je važno mlade naraštaje odgajati za mir, zajedništvo i solidarnost među ljudima i narodima“.

Koncentracioni logor Jasenovac bio je logor smrti i najveće stratište na području bivše Jugoslavije. Formiran je tokom Drugog svjetskog rata kao mjesto zatvaranja, prisilnog rada i likvidacija prvenstveno Srba, Roma, Jevreja, ali i Hrvata i drugih u cilju stvaranja etnički čiste teritorije kvislinške NDH.

U tom logoru su od avgusta 1941. do 22. aprila 1945. ljudi ubijani zbog svoje vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti. U njegovom sastavu su bili logori u Bročicama, Krapju, Jasenovcu i Staroj Gradiški.

Do sada su poznata imena 83.145 žrtava. Od toga je 47.627 Srba, 16.173 Roma, 13.116 Jevreja, 4.255 Hrvata i 1.128 Bošnjaka. Među ubijenima bilo je više od 20.000 djece.

Posted by on 2019-04-14. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login