Počele pripreme za 9. Bijenale umjetnosti minijature u Tuzli

Tuzla

Tuzla

Pripreme za 9. Bijenale umjetnosti minijature Bosne i Hercegovine koja će biti održano u oktobru počele su u Bosanskom kulturnom centru Tuzlanskog kantona, a radi se o jedinstvenoj i prepoznatljivoj manifestaciji čija je uloga afirmacija minijature kao specifičnog likovnog izraza.

Objavljen je i poziv svim zainteresiranim autorima, a svi umjetnici koji žele predstaviti svoje radove na ovoj manifestaciji radove trebaju poslati do 20. augusta. Ove godine umjetnici trebaju poslati radove bez okvira, ali umjetnici izvan BiH neće moći učestvovati u kategoriji “skulpture”.

Direktor BKC-a Edis Bajić kazao je da su se susretali s poteškoćama prilikom vraćanja radova koji su izvan BiH budući da moraju proći procedure carinjenja.

– Sve to iziskuje i finansijske troškove za Bosanski kulturni centar te smo pokušali te troškove svesti na minimum. Pronašli smo kompromis u izmjeni pravilnika kako bi izvan kategorije skulptura bili autori koji nisu iz BiH, dok će ostali radovi biti neopremljeni – pojasnio je Bajić.

Od ove godine učesnicima izvan BiH, izmijenjenim Pravilnikom, bit će pružene nove mogućnosti, te umjetnička rukovoditeljica BKC-a Tuzla Mirela Ibrahimović Mehanović pojašnjava da u ovoj manifestaciji sada mogu učestvovati umjetnici koji nisu državljani BiH.

– Do sada je bilo da ljudi koji nisu državljani BiH mogu dobiti nagradu “Aleksandar Aco Adamović”, ali to nije bilo definirano Pravilnikom, a sada je to urađeno. Adamović je osnivač i utemeljitelj Bijenala umjetnosti minijature te je ovo specijalna nagrada – istaknula je Ibrahimović Mehanović.

Iz Bosanskog kulturnog centra, koji je organizator i producent kulturne manifestacije, pozvali su mlade umjetnike, studente likovnih akademija u BiH da učestvuju na Bijenalu, a sve informacije dostupne su na web stranici Centra.

U okviru ove značajne manifestacije, pored izložbe, bit će organizirano i nekoliko drugih događaja koji promoviraju minijaturu, poput koncerata minijature sa učenicima Muzičke škole iz Tuzle.

Posted by on 2017-06-16. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login