Počeo novi ciklus kulturnih događaja u EU info centru

EU info centar

EU info centar

U prepunom EU Info centru u Sarajevu sinoć je započeo novi ciklus kulturnih događaja projekcijom dugometražnog filma “Viva la liberta!” italijanskog reditelja Roberta Andoa, s ciljem promocije evropske kinematografije kao jednog od najmoćnijih izraza kulturne raznolikosti i socijalnog dijaloga u Evropi.

– Istražujući odnos između politike i građana, “Viva La Liberta” pokazuje nam da su vizija, transparentnost i angažman srž zdrave i demokratije koja funkcioniše. Zahvaljujemo EU info centru na odabiru ovog italijanskog filma za prvi u nizu evropskih filmova. Snažno podupiremo ovu inicijativu i vjerujemo da je važna prilika za poticanje dijaloga o budućnosti BiH na putu ka EU – izjavila je prvi sekretar za trgovinu, kulturu i medije Ambasade Italije u BiH Ilaria Ragnoni.

Film “Viva la liberta!” prati političara Enrica Oliverija koji predosjeća da će izgubiti na izborima pa odluči pobjeći u Pariz. Članovi stranke odlučuju na njegovo mjesto postaviti njegovog brata blizanca Giovanni Ernanija pisca i filozofa koji je tek nedavno izašao iz psihijatrijske bolnice. Na kraju se Enrico vraća na scenu sa pričom koja sve ostavlja iznenađene…

Nakon projekcije ove vrhunske italijanske komedije iz 2013. godine posjetitelji su imali priliku učestovati u otvorenoj diskusiji s predstavnicima italijanske ambasade, saopćeno je iz EU info centra.

EU info centar je projekat koji finansira Evropska unija i cilj mu je povećanje razumijevanja građana BiH o Evropskoj uniji, njenim politikama, institucijama ciljevima, prioritetima i mogućnostima, te odnosima BiH i EU.

Posted by on 2015-02-06. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login