Početkom naredne godine CD mladog sazlije Jusufa Brkića

Jusuf Brkić

Jusuf Brkić

Početkom iduće godine  bit će objavljen prvi  CD sazlije i pjevača Jusufa Brkića, u izdanju producentske kuće “iTM” .

O sazu i značaju ovog instrumenta  danas su na susretu s novinarima  u galeriji Black Box u Sarajevu govorili  Damir Imamović i Jusuf Brkić.

Jusuf Brkić rođen je 1992. godine, saz svira od 11. godine i od tada je nastupao na brojnim koncertima i festivalima u BiH i inostranstvu. Pored toga, pojavljuje se i u nagrađivanom dokumentarnom filmu Sevdah, redateljice Marine Andree.

Učitelj Jusufu Brkiću bio je Hašim Muharemović, jedan od jednog od najboljih balkanskih sazlija i poznavalaca sevdalinke, a autor je i čuvene sevdalinke “Sa Gradačca bijele kule”.

Damir Imamović koji je producent CD-a mladog sazlije rekao je da je u želji da sačuva, između ostalog, i saz kao dio baštine odlučio da u okviru male izdavačke kuće “iTM”predstavi i sazlije.

Govoreći o Brkiću Imamović je naveo da ga je upoznao kao četrnestogodišnjeg dječaka tokom snimanja filma „Sevdah“.

Jusuf Brkić je rekao da je saz dobio od roditeljau još kao dječak . Onda je pošao da uči saz kod Hašima Muharemovića ,s kojim spoznaje vrijednost ovog instrumenta i njegov značaj za bh. kulturnu baštinu. Njegova želja je, kako kaže, uključiti saz i u druge umjetnosti kako bi se publici približio njegov zvuk.

I pored ljubavi za muziku Brkić se odlučio za studij prava, a Akademiju muzičkih umjetnosti nije upisao jer bi se, kaže, na odsjeku za etnomuzikologiju, više bavio teorijom.

Posted by on 2014-12-15. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login