Počinje izgradnja 18 stanova za Rome u Brčkom

Brčko

Brčko

Predstavnici austrijske humanitarne organizacije Hilfsverk, potpisali su sa Vladom Brčko distrikta i predstavnicima lokalne romske zajednice sporazum o suradnji na ostvarivanju projekta izgradnje dviju stambenih zgrada u kojima će biti zbrinuto 18 romskih obitelji. Stanovi će se graditi zajedničkim sredstvima Europske unije i vlade Brčko distrikta.

Za izgradnju 18 stanova, po principu socijalnog stanovanja, utrošit će se oko 700.000 maraka. Glavninu sredstava osigurat će Europska unija a obveze u izgradnji stanova ima i Vlada Brčko distrikta.

„Osamnaest porodica će dobiti vrlo kvalitetne stanove, donatori su Evropska unija i Evropska komisija, Hilfsverk iz Austrije, koji je sam prošle godine završio jednu zgradu od deset stanova. Ovdje nije samo Evropska unija obezbijedila novac, ovdje smo i mi, Vlada Brčko distrikta dužni obezbijediti lokaciju, dužni smo obezbijediti sve priključke, voda, struja, kanalizacija, i sufinansirati ovaj projekat sa 150.000 maraka“, kaže šef odjela za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja Rifet Mujanović.

Predstavnik austrijske humanitarne organizacije Hilsverk u BiH Željko Halilović kazao je da je ovim projektom stambenog zbrinjavanja Roma obuhvaćeno ukupno 10 općina u kojima će biti izgrađeno 140 stanova. Dodao je da budući korisnici stanova imaju i određene obveze.

„Prije svega – čuvanje tih stanova. Vlasnik stana je vlada Brčko distrikta. Romi korisnici će imati pravo trajnog korištenja, uz, naravno, domaćinsko ponašanje“, pojasnio je Halilović.

Predsjednik brčanskog udruženja građana „Romi na djelu“ Ćazim Salihović ističe kako u Brčko distriktu trenutačno 32 romske obitelji nemaju riješeno stambeno pitanje.

„To su beskućnici, stvarno beskućnici, koji imaju svoju porodicu, koji stvarno nemaju ništa, nisu vlasnici ničega. Oni su prioritet. I jako mi je drago što oni idu. Oni nas pitaju, traže od nas razne podatke. I surađujemo dobro“, konstatuje Salihović.

Izgradnja dvije stambene zgrade u kojima će krov nad glavom dobiti 18 romskih obitelji trebala bi biti završena do kraja iduće godine.

Posted by on 2015-12-29. Filed under Brčko, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login