Poetska večer EU info centra u BiH

Poetska večerU info centar u BiH održana je  poetska večer na kojoj su sudjelovali bh. pisci i pjesnici Faruk Šehić, Ahmed Burić i Mile Stojić, a doprinos večerašnjem događaju dao je i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars – Gunnar Wigemark čitanjem Rumijevih stihova koje je posvetio naporima EU u BiH na provedbi reformi, političkim liderima i ostalima koji su dio tog procesa.

Ambasador Wigemark taj događaj otvorio je konstatacijom da kultura nema granica i da je važna za Evropsku uniju, ali i primijetio da bez odgovarajuće finansijske podrške ne može opstati.

– Generalno, kultura je jedna od oblasti koje nisu dovoljno finansirane, u tom kontekstu poezija je posebno ranjiva – naglasio je.

Podsjetio je da EU kroz program nazvan “Kreativna Evropa” usmjerava pomoć za oblast kulture te istaknuo da je jedan od sodionika večerašnjeg događaja – Faruk Šehić i dobitnik Evropske nagrade za književnost.

Moderatorica Kristina Ljevak razgovarala je sa Šehićem, Burićem i Stojićem o ulozi poezije u suvremenim kretanjima, a njihove stihove večeras je interpretirala glumica Hasija Borić.

Poetska večer u EU info centru u BiH održana je u povodu obilježavanja Svjetskog dana poezije (21. mart), koji slavi jedan od najdragocjenijih oblika kulturnog i lingnističkog izraza i identiteta čovječanstva.

Posted by on 2017-03-30. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login