Policajci Livanjskog kantona nisu optimisti po pitanju formiranja nove Vlade

Livno

Livno

Policijski službenici MUP-a Livanjskog kantona, koji su odlukom Sindikata od 19. marta “zamrznuli” štrajk, zbog neizvjesnosti oko uspostavljanja izvršne vlasti, nisu optimisti kada je riječ o skorom formiranju nove kantonalne Vlade, izjavio je predsjednik Sindikata radnika MUP-a Tino Krivić.
Krivić je upozorio da neformiranje Vlade ne pogađa samo budžetske korisnike, nego i sve stanovnike ovog kantona, tvrdeći da on i članovi Sindikata nisu optimisti u pogledu skorog formiranja nove izvršne vlasti, imajući u vidu ukupnu političku situaciju i nepostojanje dvotrećinske skupštinske većine koja bi potvrdila novu Vladu.

Prema njegovim riječima, policijski službenici u Livanjskom kantonu ponovo će stupiti u štrajk ako bude doveden u pitanje njihov materijalni status, a štrajk je do daljeg “zamrznut” samo zato što Sindikat MUP-a u ovom momentu nema pregovarača – novu Vladu koja je nadležna za rješavanje problema, koji su doveli do štrajka.

Krivić je lokalnim livanjskim medijima rekao da je Sindikat MUP-a polovinom marta dobio verbalnu podršku kolegijuma kantonalne Skupštine na sjednici u Tomislavgradu za rješavanje zahtjeva policijskih službenika, koji ih je uputio na jedinu kompetentnu adresu, a to je nova Vlada, čije je formiranje u dogledno vrijeme krajnje neizvjesno.

“Sasvim je neizvjesno, a to su nam potvrdili i predstavnici političkih stranaka u kantonalnoj Skupštini, kada će doći do formiranja nove Vlade. Bez toga, cijeli pregovarački proces sa Sindikatom MUP-a i sindikatima ostalih budžetskih korisnika je u zastoju”, rekao je Krivić i dodao da do katoličkog Uskrsa, 8. aprila, sigurno neće biti sjednice kantonalne Skupštine na kojoj bi se razgovaralo o formiranju Vlade.

Krivić je potvrdio da će zaposleni u MUP-u danas ili sutra primiti plate za februar, jer su policajci prekinuli štrajk od dana proglašenja elementarne nepogode zbog snježnog nevremena na području Livanjskog kantona, a za trajanja štrajka radili su sve neodložne i hitne poslove, izuzev kontrole saobraćaja i pisanja prekršajnih naloga.

Posted by on 2012-03-21. Filed under Bosansko Grahovo, Drvar, Glamoč, Kupres, Livno, Tomislavgrad, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login