Policija upotrebom sile deblokirala deponiju Uborak

Snage MUP-a HNK su uz primjenu sile rano jutros deblokirale deponiju Uborak.

Uborak
Uborak

Policajci su u ponedjeljak rano ujutro silom odvukli demonstrante ispred kapije, a neki od mještana su zatražili i ljekarsku pomoć, pa je intervenirala Hitna pomoć. Kamioni sa smećem stigli su pred deponiju, a policajci su napravili kordon između kamiona i demonstranata, koji upozoravaju da deponija nema ”niti jedan papir”.

Mještani i aktivisti od srijede, 4. decembra, blokiraju deponiju Uborak, iz razloga što odlagalište od početka godine nema niti jedan validan dokument na osnovu kojega može raditi.

“Kao Građanska inicijativa “Jer nas se tiče” poručujemo svim nadležnim organima, a prevashodno Gradskoj upravi i Ministarstvu unutrašnjih poslova HNK da nas ništa ne može spriječiti u borbi za pravdu, vladavinu prava i normalan i dostojanstven život.

Ničija samovolja, niti upotreba sile nas ne može pokolebati u časnim i poštenim namjerama da sebi, našim porodicama, našoj djeci, prijateljima, susjedima, komšijama osiguramo osnovna ljudska prava.

Pozivamo nadležne, kao i sve naše partnere i prijatelje koji su doprinijeli u našoj borbi da nastavimo jači nego ikad, ujedinjeni u borbi za zajedničke ciljeve, bez obzira na bilo koju vrsta opredjeljenja.

Dogurali smo daleko, niko više ne može pobiti argumente, činjenice i dokumente koje smo predočili javnosti, a silom se nikada ništa nije moglo, niti će moći postići!, saopštili su aktivisti Inicijative “Jer nas se tiče” nakon današnje nasilne intervencije policije.

Husein Oručević: Ako građani uzmu stvar u svoje ruke, to znamo kako završava

Jutrošnja brutalna demonstracija sile nad građanima u Mostaru i nasilna deblokiranje deponije “Uborak” šokirala je bosanskohercegovačku javnost.

Husein Oručević, dugogodišnji novinar i aktivista mreže „Naše društvo“ prvi je u javnost iznio informaciju o prisutnosti otrova piralena u mulju na pročistaču otpadnih voda u Mostaru, što je pokrenulo bunt. O jutrošnjim dešavanjima govori:

“Radi se o jednom, zapravo već zadnja tri mjeseca, nelegalnom prostoru za odlaganju smeća, o nelegalnoj deponiji koja nema niz dozvola. Također, nije uradila ono što je bilo predloženo od inspekcijskih institucija koje su dolazile i pregledali postrojenja te iste deponije. Građani brane sami zakon, a oni koji bi trebali stati na stranu zakona, zaboravljaju kave zakone i kakve odluke, procedure su donijeli da bi jedna takva deponija mogla funkcionirati!? Ako građani uzmu stvar u svoje ruke, to znamo kao završava. Tako da izbori i ovo što nam slijedi, a to je vjerovatno vruća zima, će pomesti ove koji sjede u toplim sobama, u svojim foteljama”, kazao je Oručević za Radiosarajevo.ba.

Govoreći o jutrošnjoj “demonstraciji sile”, Oručević ističe da se radi odbrani onoga što je vrlo jasno, a to je riječ o nelegalnoj deponiji!

“Građani traže da se deponija zatvori, sanira, eventualno nakon određenog vremena i premjesti. Ako je riječ o policiji, onda je policija napravila nešto protiv zakona! Jer radi se o deponiji koja nema dozvola, koja je izašla van zakonskih okvira. Građani samo na to upozoravaju. Policija brani javno preduzeće koje nema validne dozvole za svje rad. Je li treba još nešto reći?!”, pita se Oručević.

Posted by on 2019-12-09. Filed under Ekologija, Magazin, Mostar, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login