Pomoć proizvođačima iz Željeznog Polja: Podijeljeno 100.000 sadnica maline i kupine

maline

maline

Protekle sedmice počela je raspodjela sadnica maline i kupine za 134 proizvođača iz Željeznog Polja i okoline koji su pretrpjeli štete u majskim poplavama ove godine.

Navodnjavanje

Kako je za Oslobođenje kazao Husejn Sinanović, direktor Zemljoradničke zadruge Poljar, sadnice i sistemi za navodnjavanje (kap po kap) obezbijeđeni su kroz dva granta USAID/Sida FARMA projekta, a dodijeljeni su ZZ Poljar i Udruženju Žepački patrioti.

“Ukupno će biti podijeljeno 102.800 sadnica, čime će se  zasaditi više od deset hektara površine. Raduje nas ova značajna podrška USAID/Sida FARMA projekta, kojom će se proizvodnja jagodičastog voća u Željeznom Polju i okolini vratiti na nivo prije poplava. Puno ljudi ovdje živi od maline, ali zbog pretrpljenih šteta nisu bili u mogućnosti ulagati u obnavljanje proizvodnje”, istakao je Sinanović.

Rekordni prinosi

Prema njegovim riječima, stanovnici ovog kraja već 13 godina bave se proizvodnjom maline i kupine, a majske poplave napravile su im velike štete, neki su u potpunosti izgubili parcele, dok su drugima nabujali potoci nasade prekrili plavnim materijalom. Određene štete prouzrokovane su i ogromnim količinama padavina, što je dovelo do gušenja korjenskog sistema i odumiranja biljaka, te će im ova pomoć dobro doći da obnove zasade i da nastave sa proizvodnjom.

“Uprkos velikim poplava i ogromnim štetama, oni proizvođači koji nisu pretrpjeli štete ove godine zabilježili su rekordne prinose, te se nadam da će proizvođači jagodičastog voća i u narednoj godini ostvariti značajne prihode od ove vrste proizvodnje, kako bi izdržavali svoje porodice”, kazao je Sinanović dodajući kako oni imaju više od 300 kooperanata.

Novi zasadi i u Hercegovini

Regionalna razvojna agencija za Hercegovinu – REDAH organizirala je protekle sedmice u Prozoru/Rami, Jablanici i Konjicu primopredaju sadnog materijala kupine i maline za jesenju sadnju za ukupno 26 korisnika.

Ukupno će na parcelama korisnika na području ove tri općine biti podignuto novih šest hektara maline i kupine. Proizvodnja na novopodignutim pilot-parcelama bit će praćena preporukama savjetodavaca, koji su prošli obuku za savjetodavce u okviru GIZ-ovog programa.

Posted by on 2014-11-14. Filed under Vijesti iz BH gradova, Žepče. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login