Pomračenje sunca biće test za elektromreže

Pomračenje SuncaPomračenje Sunca iduće godine u martu predstavljaće probu bez presedana za evropske naponske mreže zbog masovnog povećanja solarne proizvodnje električne energije na kontinentu, saopštile je danas francuska Elektrodistribucija “RTE”.

Ujutro 20. marta 2015. godine, skoro potpuno pomračenje Sunca na skoro sat i po vremena blokiraće direktnu Sunčevu svjetlost iznad Norveške i sjevera Evrope, a to će biti vidljivo i u drugim dijelovima starog kontinenta, na sjeveru Afrike i u Rusiji.

Kapacitet evropske mreže za iskorištavanje solarne energije u značajom je porastu od posljednjeg većeg pomračenja Sunca u avgustu 1999. godine i, zavisno od vremenskih uslova tog dana, pomračenje bi moglo da izazove poremećaje u naponu.

“Prelazak sjenke značajno će smanjiti proizvodnju fotovoltažnog napona. Prema našim proračunima, uticaj bi mogao izazvati pad proizvodnje od 30.000 megavata širom Evrope, što je jednako padu temperature od šest stepeni Celzijusa za pola sata”, rekao je zvaničnik “RTE” Domnik Malar.

To je kapacitet koji je jednak snazi 30 nuklearnih reaktora.

On je istakao da je “RTE” pokrenula razgovore sa drugim evropskim distribucijama radi koordinisanja odgovora i pripreme za dodatni energetski kapacitet.

“U slučaju da bude oblačan dan, sve će proći neprimjećeno, a to nećemo znati do posljednjeg časa, ali to nas ne sprečava da se pripremimo za svaku eventualnost”, dodao je Malar.

NJemačka je vodeća evropska zemlja po kapacitetu za iskorištavanje solarne energije sa skoro 37.000 megavata instaliranog solarnog kapaciteta, kojim je od početka godine pokriveno 28,5 odsto potražnje za električnom energijom.

Posted by on 2014-11-12. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login