Poslije pola vijeka super-brzog voza Japana kreće još brži

vozTačno 50 godina od kada je Japanom krenuo najbrži tamošnji voz, tada brzinom od 210 kilometara na sat, počinju radovi na “maglevu” čija će brzina biti veća od 500 kilometara na sat.

Planirano je da voz koji pomoću “magnetne levitacije” lebdi nad “šinom”, a i kreće se vučen magnetnom silom, do 2045. godine krene na liniji Tokio-Osaka. Voz bi trebalo da ide što ravnijom linijom, te će 85 odsto trase činiti tuneli. Prvi dio “pruge”, između Tokija i Nagoje trebalo bi da bude završen do 2027. godine.

Super-brzi vozovi “Šikansen” (metak) u Japanu danas idu brže od 320 kilometara na sat, a pruge su napravljene po cijeloj površini ostrva Honšu i Kjušu. Između Tokija i Osake svakodnevno ide više od 200 takvih vozova, a njihovo ukupno godišnje kašnjenje ne prelazi 30 sekundi.

“Kada je u Japanu stavljen u upotrebu prvi brzi voz, imali smo osjećaj da su teška vremena iza nas i da će se Japan promijeniti na spektakularan način”, kaže 73-godišnji inženjer Fumihiro Araki.

On se sjeća 1. oktobra 1964. godine, kada je u Tokiju pred carem Hirohitom predstavljen prvi japanski brzi voz, nazvan Hikari (Svjetlost), devet dana uoči ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju.

Japan je u narednih nekoliko nedjelja trebalo da po atrakcijama postane svjetski centar broj jedan, jer je pored super-brzog voza, počelo emitovanje TV-programa u boji i to u čitav svijet, napravljen prvi japanski civilni avion poslije Drugog svjetskog rata, a neka od velikih preduzeća, među kojima i Soni, doživljavali su do tada nezabilježen razvoj.

Zato je po svaku cijenu prije početka Olimpijskih igara trebalo završiti prugu za super-brzi voz. To je podrazumjevalo izgradnju 66 tunela i 96 mostova. Zadatak nije bio jednostavan, ali Japanci su tada pokazali istrajnost i odlučnost.

Stavljanje u upotrebu prvog super-brzog voza omogućilo je Japanu da postane konkurentniji, a industrija je počela sve više da se koncentriše oko Tokija, kaže analitičar Osuke Itazaki.

Pruga kojom ide super-brzi voz nije se promijenila do danas, ali su sam voz i usluge koje nudi u stalnom razvoju.

Posted by on 2014-09-25. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login