Potrebno je hitno rješavati problem nezaposlenosti

nezaposleniPoložaj građana u BiH sve je teži. Armija nezaposlenih u BiH se povećava, a da situacija bude još teža zbog poplava koje su zadesile našu zemlju cijene hrane polako poskupljuju.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske zaključno sa 31.5.2014. godine, evidentirano je 415 mastera, 77 magistara nauka i pet doktora nauka.  Od ukupnog broja evidentiranih magistara, 37 lica je prijavljeno u Banjaluci, po pet lica u Bijeljini i Doboju, po četiri lica u Prijedoru i Palama, te po tri u Laktašima i Milićima.

Duško Vejnović, predsjednik Evropskog defendologija centra iz Banjaluke rekao je da je prema strukama u kojima se evidentiraju najviše nezaposlenih je iz oblasti ekonomskih nauka, zatim iz oblasti farmacije, te iz oblasti prava.

“Kada su u pitanju lica sa završenim master studijama situacijama je sljedeća: najviše prijavljenih je u Bijeljini i to 66, zatim u Banjaluci 51 lice, Trebinju 38 lica, te u Zvorniku 20 lica. Najveći broj nezaposlenih mastera je iz oblasti ekonomije (69), zatim iz oblasti farmacije (29), iz oblasti saobraćaja (24) i iz oblasti prava (21). Na evidenciji nezaposlenih Zavoda, prijavljeno je pet doktora i to u Banjaluci, Palama, Istočnom Novom Sarajevu, Sokocu i Rudom”, kzao je Vejnović.

Ističe da će pitanje ekspanzije zvanja, koju po pravilu prati upitno znanje, kao i pitanje opravdanosti trenutne upisne politike na našim fakultetima, ostaviti za neki drugi put.

“Smatramo da je neophodno ukazati na značaj rješavanja pitanja nezaposlenosti, koja u Republici Srpskoj spadaju među goruće probleme. Visoka stopa nezaposlenosti karakteristična ja za sve nerazvijene zemlje, pa tako i za Bosnu i Hercegovinu. Nezaposlenost i problemi koje nezaposlenost nosi sa sobom kao što su nemogućnost aktivnog učestvovanja u društvenim zbivanjima, demokratiji, kulturi, slobodi, nikako nisu lična stvar pojedinca, već društveni problem, te ga je tako neophodno rješavati i odnositi se prema njemu”, ističe Vejnović.

Dodaje da je generalno gledano nezaposlenost opštedruštveni problem, za koji je odgovorna globalizacija, tranzicija, deindustrijalizacija i promjena profesionalne strukture …

“Za razumijevanje ovog problema i posljedica koje on donosi sa sobom neophodno je razumijevanje ekonomskog procesa, tržišta rada, a onda i psihološkog stanja pojedinca, kao i drugih individualnih karakteristika koje prate ovu oblast. S obzirom da su nezaposlenost i osnovna egzistencija usko povezani, zadatak države mora biti hitno rješavanje ovog pitanja i bar smanjenje stope nezaposleni. Stoga nadležni moraju osmisliti i pokrenuti projekte zapošljavanja”, napominju iz Evropskog defendologija centra.

Potrošačka korpa

Podsjetimo da je prema posljednjim podacima prosječna neto plata u Republici Srpskoj od 818 KM u maju sa svega 45,36 posto mogla da “pokrije” troškove potrošačke korpe za četvoročlanu porodicu koja je iznosila 1.803 KM.

Posted by on 2014-07-16. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login