Požari bjesne na jugu Hrvatske i u BiH

Jablanica, požarHrvatska i Bosna i Hercegovina bore se s požarima. U Hrvatskoj je izgorjelo više od 1.400 hektara borove šume i vinograda. Najgore je na Pelješcu.

Na Korčuli, u mjestu Smokvica, vatru pokušavaju obuzdati od ponedjeljka. U gašenje su uključeni kanaderi i helikopteri oružanih snaga.

U BiH, požar kod Bosanskog Grahova – aktivan već sedam dana – proširio se i do obližnjih sela. Odobreno je angažiranje Oružanih snaga BiH.

Kilometarska požarna linija na području Doluše od Bileće prema gatačkoj općini večeras je znatno stabilnija nakon što je dejstvovao helikopter Oružanih snaga BiH, potvrdio je Srni starješina bilećke Vatrogasne jedinice Radomir Radmilović.

On je naveo da je helikopter dejstvovao tri puta, nakon što je vatra u poslijepodnevnim časovima uzimala sve više maha i širila se prema selu Cernica u općini Gacko.

Ministarstvo unutrašnjih poslova bh. Kantona 10, upozorava da je većina požara evidentiranih ovih dana na području njegove odgovornosti gdje je pričinjena znatna materijalna šteta, izazvana ljudskom nepažnjom koja je kažnjiva zakonom u novčanom iznosu od 100 do 1.000 KM (50 do 500 eura), kako za pravne, tako i za fizičke osobe.

Stoga iz MUP-a apeliraju na sve građane da se pridržavaju zakonskih odredbi, ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavaju prirodu i okoliš, jer mala nepažnja može imati velike posljedice.

Korčula, Pelješac

Vatrogasni komandir Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović, rekao je u utorak poslijepodne kako su požari na Korčuli i Pelješcu još aktivni te kako se još ne može jamčiti da kućama i privrednim zgradama ne prijeti opasnost od požara.

„Stanje na Korčuli je bolje nego jutros. Borimo se na predjelu prema Smokvici. Jedan dio smo uspjeli zaustaviti, a drugi dio ide prema Zavalatici. Na taj jugoistočni dio smo poslali vatrogasce i pokušavamo ga obraniti“, rekao je Simović.

Posted by on 2015-07-22. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login