Pozorište mladih Tuzle bogatim programom obilježava 11. godišnjicu postojanja

Pozorište mladih Tuzla

Pozorište mladih Tuzla

Pozorište mladih Tuzle bogatim programom obilježava 11. godišnjicu postojanja
Edukaciju i rad s djecom i mladima Pozorište mladih Tuzle bazira na razvijanju kreativnog i kritičkog mišljenja vodeći se motom “imam 11 godina i sve što nemam, zamislim da imam”, saopćeno je iz Pozorišta mladih Tuzla.

Pozorište mladih Tuzle je višestruko nagrađivani laureat prestižnih festivalskih nagrada internacionalnog karaktera i ovogodišnji je domaćin Međunarodnog pozorišnog festivala “Bina mira 2015”.

Povodom obilježavanja 11. godišnjice umjetničkog rada, publici će biti dostupan mozaik glumačkog, plesnog i muzičkog performansa koji čini segmente pozorišnih predstava.

Afirmacija kulture započet će aktivnostima Pozorišta na promociji upisa u početnu fazu Dramskog studija. Djeca i mladi imat će priliku biti dio pozorišne čarolije i stati na daske “koje život znače”.

Pozorišni repertoar započet će predstavom “San ljetne noći” koja nudi novo čitanje Šekspira. Predstava je nastala kao ispitni, prezentacijski materijal polaznika starije grupe Dramskog studija za djecu i mlade čiji je rezultat simbolična komedija zabune.

Protagonisti predstavom pozivaju na odgovornost vladare koji opstruiraju snove mladih u potrazi za ispunjenjem vlastitih želja, kreativnosti i ambicije. Ekspresivna glumačka igra uz romantične dionice zabranjenog ljubavnog para ruši tabue atenskog glumišta, navodi se.

Predstava će biti izvedena u Teatru kabare Tuzla.

Predstava “Virus” je svojevrsna dramska tvrđava tabua koju mladi akteri nastoje srušiti. Pošast savremenog doba AIDS aktuelizirana je dramskim činom i predstavlja realističnu priču moralnog posrnuća.

Stigmatizirani akter je žrtva društvenih predrasuda i osvetoljubivi pečat vlastite prošlosti. Predstava na simboličan način progovara o odnosu društvene sredine prema pojedincu, a bit će izvedena u Teatru kabare Tuzla.

U znaku umjetnosti, obilježavanje godišnjice ponudit će najmlađoj publici dugo iščekivanu dramatizaciju aktuelne tematike “Kralj lavova”. Predstava će na simboličan način probuditi znatiželju mališana i povesti ih u svijet intrigantnih dešavanja. Predstava će biti izvedena u Teatru kabare Tuzla.

Predstava “Romeo i Julija”, mjuzikl odrastanja, povest će publiku u začarani krug zabranjene ljubavi i tragičan ishod aktera.

Borba dobra i zla, ljubavi i mržnje, iskušenja i odluke neki su od motiva dramske radnje. Publika će imati priliku pogledati ovu predstavu na sceni BKC-a Tuzla.

U organizaciji programa obilježavanja 11 godina postojanja i rada Pozorišta mladih Tuzle učestvuje 70 volontera, a u predstavama igra 120 glumačkih nada, saopćeno je iz Pozorišta mladih Tuzla.

Posted by on 2015-03-09. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login