Predstava “A gde su kokoške” u aprilu gostuje u bh. gradovima

Predstava "A gde su kokoške"

Predstava “A gde su kokoške”

Predstava “A gde su kokoške” autorski projekt Monike Romić i Tatjane Kecman gostovat će ovog mjeseca u bh. gradovima.

Predstava “A gde su kokoške” je nastala prije četiri godine kao nezavisan projekt, premijerno je izvedena u UK “Vuk Karadžić”+ u Beogradu, gdje se i igrala sve vrijeme na redovnom repertoaru. Vremenom je postala jedna od najpopularnijih predstava u Beogradu.

Priča je bazirana na istinitim događajima, govori o borbi glumica kako da prebrode periode bez angažmana.

Dvije glumice nakon odigrane posljednje predstave u sezoni, razmišljaju o tome kako preživjeti dugo, toplo ljeto. Treba platiti račune, treba jesti…. Kriza je, nema se, ne može se, kase su prazne, budžeti nula, plaće nema, a sponzora ni od korova, troškovi su ogromni, teško je , preteško, crnoooo, da crnje ne može biti , svjetska kriza….. I one odluče da stave tačku! Same će napraviti predstavu na brzaka, da ne košta, uz pomoć štapa i kanapa i da se zaradi uz neki još neviđeni marketinški trik.

Autorice predstave navode da je priča inspirirana istinitim događajima.

– Satkana je od autentičnih situacija u kojima se glumac, bez stalnog angažmana, očajnički bori za opstanak na sceni. U prvom dijelu procesa smo na papir stavljale priče iz glumačke i pozorišne stvarnosti. Te priče smo  improvizacijom pretvorile u scene, dramaturški uvezane u pletenicu koja vodi gledaoca kroz tragikomične situacije do potpune katarze. Ovom predstavom mi ne propagiramo, već na paradoksalan način, kritikujemo ovakvu vrstu pozorišnog stvaralaštva – kazala je jedna od autorica, Tatjana Kecman, inače rođena Bišćanka koja je do odlaska na studije u Beograd živjela u Sarajevu.

Kecman dalje navodi da je predstava izvedena više od stotinu puta.

– Gostovali smo na “Danima Zorana Radmilovića” u Zaječaru, “Danima Bore Stankovića” u Vranju, nastupali smo kao specijanli gosti na muzičkom festivalu Nišvill… Osim festivala ova predstava je gostovala u Pančevu, Boljevcu, Aleksincu, Paraćinu, Valjevu, Požarevcu, Kikindi , Zrenjaninu, Rumi, Bačkom Petrovovcu, Svilajncu, Knjaževcu, Gornjem Milanovcu, Beočinu, Leposaviću, Nišu.  Prošlog mjeseca smo imale izuzetno uspješnu turneju u Holandiji, gdje smo bile fascinirane velikim interesovanjem. U Bosni smo do sada igrale na Danima komedije u Bijeljini, gdje sam dobila nagradu za najbolju glumicu, te na festivalu u Mrkonjić-Gradu –  kaže  Kecman.

Predstava će na svojoj bh. turneji igrati: 15. aprila u Tuzli – BKC Bosanski kulturni centar, 16.u Prijedoru – Pozorište Prijedor, 17. u Zenici – BNP Bosansko narodno pozorište,  i 18. u Sarajevu – Pozoriste mladih.

A nakon toga u maju slijede gostovanja u Nikšiću, Tivtu, Herceg- Novom, Trebinju da bi se nastavilo s ljetom u Rijeci, Koprivnici i još nekim gradovima u Hrvatskoj, a najesen Danska i Švicarska.

Posted by on 2015-04-13. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login