Predstavljena knjiga “Paradigma Bosne: jučer, danas, sutra” Zarije Seizovića

 Zarije Seizović“Paradigma Bosne: jučer, danas, sutra” naziv je knjige autora Zarije Seizovića koja je predstavljena na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Knjiiga je plod višegodišnjih autorovih istraživanja i sastoji se od eseja podijeljenih u dva dijela. U prvom dijelu su eseji iz oblasti prava , a u drugom iz oblasti politologije. O knjizi su govorili profesor emeritus Omer Ibrahimagić, Goran Simić, Sead Turčalo i autor.

Zarije Seizović naglašava da knjiga govori o Bosni jučer, vremenu prije višepartijskih izbora koji su na žalost uveli državu u rat, zatim o ratnom periodu, te posljeratnom periodu koji u Bosni traje već dvije decenije.

”Kada govorim o predratnoj Bosni izdvojio bih esej Etnomobilizacija i njena dekonstitucionalizacija. U pravnom dijelu bavim se ratnim zločinima i problemima s kojima se susreće bh. pravosuđe kroz preciziranje optužnice što je čisto pravni problem, a od politološkog dijela izdvojio bih esej “Postdejtonska BiH – politički putokazi”, gdje je ukazano na probleme i načine kako se oni mogu riješiti”, istaknuo je Zarije.

Autor je pesimističan kada je riječ o budućnosti bh. društva. Smatra da će država BiH postojati jer je temeljena na višestoljetnoj tradiciji.

Omer Ibrahimagić navodi da autor u ovoj knjizi promatra BiH kao državu koju je 1992. godine priznala međunarodna zajednica, a zatim je izdala, dozvolivši četiri godine jednog od najkrvavijih ratova u povijesti na ovom prostoru.

Goran Simić smatra da je Bosna danas tačno ono što je posljedica njene prošlosti, dok ono što je očekuje sutra direktno ovisi od toga šta će Bosna danas uraditi.

Krvavu prošlost BiH uz suđenje za ratne zločine i pitanje konstitutivnosti naroda u BiH autor je izdvojio kao najveće državne probleme.

Posted by on 2014-10-01. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login