Pregovori između EU i Kube počinju u martu

Kuba, EUEvropska unija i Kuba nastavljaju početkom marta pregovore o normaliziranju odnosa, dva i po mjeseca nakon što je najavljeno historijsko približavanje Kube i SAD-a.

Izaslanici EU i Kube, čiji su odnosi službeno prekinuti od 2003. godine, pregovaraju od maja 2014. godine o “Sporazumu o političkom dijalogu i saradnji”.

Treći krug pregovora trebalo je da se održi početkom decembra, zatim u januaru, a onda je na zahtjev Kube odgođen. Konačno će se održati 4. i 5. marta, precizirali su diplomatski izvori.

Početkom 2014. godine, EU je odobrila otvaranje dijaloga s ciljem normaliziranja odnosa s Kubom da bi se Havana potstaknula da nastavi s reformama u domenu ljudskih prava.

Ovaj prijedlog je prihvatila Kuba koja želi da EU napusti “Opći stav”, na snazi od 1996. godine, koji uvjetuje evropsku saradnju s komunističkim režimom napretkom u domenu građanskih i političkih prava.

Posted by on 2015-01-16. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login