Premijera lutkarske predstave “Titiz i džomet”

Titiz i džometU Centru za kulturu – Jelića broj 1 u Sarajevu za danas u 13 sati najavljeno je izvođenje predstave “Titiz i Džomet” za učenike Osnovne škole “Musa Ćazim Ćatić”.

“Titiz i Džomet” je lutkarska predstava nastala prema narodnoj priči s prostora Bosne i Hercegovine, u dramaturškoj obradi pisca za djecu Mirsada Bećirbašića, u režiji Mirele Trepanić.

U maniru bajke predstava govori o putovanju dva najbolja prijatelja, jednom škrtici – Titizu i drugom darežljivom – Džometu. Na tom putovanju škrtarenje Titiza dolazi do izražaja i on ostavlja Džometa bez ičega. Džomet ima sreće i zahvaljujući priči koju čuje od Đavola postaje bogat i ženi Princezu.

Predstava obiluje muzičkim akcentima, koreografijama, komičnim momentima te nosi poruku da ne treba biti škrt, već dijeliti sa drugima, pa će i drugi dijeliti sa tobom. U glavnim ulogama se pojavljuje Ivana Vojinović kao Titiz i Princeza te Adis Omerović kao Džomet i Đavo.

Dizajn i izradu originalnih lutki uradili su Alisa Čajić i Mario Drmać. Tehnička podrška projektu Rešad Hadžibajrić. Organizator projekta je JU Centar za kulturu Sarajevo, a realizator Umjetnička grupa Satya. Pokrovitelj predstave je Općina Centar Sarajevo.

– Mirsad Bećirbašić obradio je pet najpoznatijih naših narodnih pripovijetki (“Bostandžijina kći”,”Pravedna presuda”,”Šta ko čini, sve sebi čini”, “Titiz i džomet” i “Bog je stvorio dobro”) na način manje jezički zahtjevan, veseliji, drugačiji, ali s punom sviješću da glavna poruka njihova ostane netaknuta i u svome izvornom obliku – saopćio je Centru za kulturu – Jelića broj 1.

Posted by on 2014-09-16. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login