Premijerna izvedba predstave ‘Romeo i Julija’ 27. marta u Zenici

BNP Zenica

BNP Zenica

Predstava “Romeo i Julija” u režiji Selme Spahić premijerno će biti izvedena 27. marta u okviru obilježavanja Svjetskog dana pozorišta, a u sklopu 23. međunarodne kulturne manifestacije “Zeničko proljeće” 2018.

Na sceni će se, pored glumaca, naći i srednjoškolci te studenti kojima je ova predstava u mnogome i namijenjena, a odabrani su audicijom i koji su donijeli sasvim drugačiju energiju i novi pogled na predstavu, saopćeno je iz Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

– Predstava je estetski minimalistička, skoro u potpunosti oslonjena na tijela glumaca i glumica, čije konstantno prisustvo, zajedno sa prisustvom mladih učesnika, gradi vizuelnu arhitekturu predstave. Tijelo je ujedno i osnovno izražajno sredstvo preko kojeg predstava adresira brojne teme, od zloupotrebe položaja moći, preko objektivizacije žene, pa sve do slobode i afirmacije različitosti – saopćeno je.

Ovo je prva scenska postavka “Romea i Julije” u 68 godina dugoj historiji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Prethodno su u Zenici postavljani Shakespeareovi komadi “Nazovite koga hoćete”, “Mletački trgovac”, “Othello” i “San ivanjske noći”, čija je premijerna izvedba bila još 1979. godine, što je ujedno i posljednja scenska postavka Shakespeareovog djela u zeničkom BNP-u.

U ulozi Romea je višestruko nagrađivani mladi glumac BNP-a Zenica Enes Salković, a lik Julije tumači studentica na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo Lidija Kordić.

Pored njih, u predstavi igraju Muhamed Bahonjić, Uranela Agić-Burina, Saša Handžić, Snežana Vidović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Nusmir Muharemović, Zlatan Školjić, Adis Mehanović, Siniša Vidović, Selma Mehanović i Alban Ukaj.

Posted by on 2018-03-24. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login