Preporuke za Novu godinu kako biste bili sretniji i zdraviji

2015

2015

Ako je jedna od tih stvari da budete zdraviji i sretniji, isprobajte ovih 15 brzih, lakih stvari u 2015-oj.

1. Pijte više vode.
Vjerovatno vam je dosadilo da slušate ovo iznova, ali hidratacija je toliko važna!

2. Jedite više povrća.
Ovo je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoje tijelo. Jedite više onih dobrih, crvenih i ljubičastih plodova, lisnato povrće tamno zelene boje, pa čak i bijelo kao što je na primjer luk.

3. Naspavajte se.
Da biste se dobro naspavali, izgasite svoje elektronske uređaje bar pola sata prije spavanja, napravite sebi noćni ritual koji će vam pomoći u slanju signala vašem tijelu da je vrijeme za spavanje. Neka vam spavaća soba bude mračna i tiha.

4. Izlazite u prirodu.
Ne postoji ništa tako dobro kao priroda da biste se osjećali živim. Niko nas ne može ubijediti da je hodanje na traci u znojavoj teretani jednako dobro za vašu dušu kao šetnja po parku. Naravno, oba nam pružaju i kardio vježbe, ali šetnja u prirodi pozitivno utiče na našu dušu.

5. Izbacite brzu hranu i loše ljude.
Počnite izbacivati brzu hranu tako što ćete više koristiti hranu koju sami napravite. Odstranite loše ljude iz svog života tako što ćete smanjiti količinu vremena i energije koje provodite sa njima.

6. Vježbajte.
Ciljajte na to da vježbate pola sata dnevno ukoliko imate pretrpan raspored. Pronađite nešto što volite i držite se toga!

7. Idite na pregled.
Nemojte čekati da se razbolite da biste otišli kod doktora. Zakažite godišnji pregled čisto da se uvjerite da sve funkcioniše kako treba. Vodite računa o kilaži, holesterolu i krvnom pritisku.

8. Vodite računa o ekologiji.
Hemikalije su svuda: u vazduhu koji dišete, u produktima koje stavljate na kožu, u proizvodima koje koristite za čišćenje kuće. Pokušajte izbaciti neke od toksičnih hemikalija prelaskom na neke prirodnije proizvode, bez toksina.

9. Volontirajte.
Malo stvari u životu će učiniti da se osjećate dobro kao što to čini pomaganje drugima. Pronađite humanitarnu organizaciju kojoj vjerujete i raspitajte se kako im možete pomoći.

10. Postanite realni.
Ako živite u poricanju, to nije život. Ako ste u lošoj vezi, imate loše navike, u velikom ste dugu ili se bavite opasnim aktivnostima, vrijeme je da pogledate istinu u oči. Suočite se sa svim problemima. Priznavanje problema je prvi korak ka njegovom rješenju.

11. Zabavite se.
Džoker je bio u pravu kada je upitao “Zašto ste tako ozbiljni?”. Ne treba shvatati život previše ozbiljno. Zabavite se malo! Pronađite neki hobi ili aktivnosti koje vam pružaju zadovoljstvo. Pogledajte neku komediju, igrajte se sa djecom, smijte se sa prijateljima, nađite zabavu u životu.

12. Prestanite biti strogi prema sebi.
Niko nije savršen – niko! Možda niste tako mršavi kao što biste željeli, Vaša kuća nije “savršena” ili nemate posao iz snova. Počnite da navijate za sebe!

13. Istežite se.
Bukvalno i figurativno. Provedite nekoliko minuta svakog jutra istežući svoje tijelo i spremajući se za dan. Proširite svoje vidike, krenite na nove časove, pročitajte novu knjigu, izazovite sebe i vidite koliko daleko možete ići!

14. Preskočite gazirana pića.
Nema nikakvih hranljivih vrijednosti u gaziranim sokovima, ništa što je vašem tijelu potrebno. Zaboravite i na dijetalna gazirana pića. Preskočite sve to!

15. Vježbajte da budete zahvalni.
Biti zahvalan za sve ono što imate u životu vam pomaže da volite i cijenite sve oko vas. Čak i u najgorim danima podsjetite se da uvijek postoji nešto na čemu trebate biti zahvalni. Svaku noć pred spavanje razmislite o tri stvari na kojima ste zahvalni. Odlutajte u san sa duhom zahvalnosti u svom srcu.

Posted by on 2014-12-31. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login