Pretpremijere 20. Sarajevo Film Festivala

Sarajevo Film Festival

Sarajevo Film Festival

Sarajevo Film Festival u svom jubilarnom 20. izdanju pokreće novi festivalski program Pretpremijere u okviru aktivnosti svog industrijskog odjela.

U saradnji sa vodećim distributerskim kompanijama i producentskim kućama regiona, Sarajevo Film Festival ima namjeru postaviti platformu za market filmskih naslova sa našeg govornog područja koji će u narednih nekoliko godina postati mjesto okupljanja svih filmskih profesionalaca regiona, te najbolje mjesto za postavljanje šire distribucije i lansiranje promotivnih aktivnosti za naslove koji imaju komercijalni potencijal na kino blagajnama našeg područja u vrhu tekuće sezone jesen / zima.

Na ovaj način SFF želi kod prikazivača, medija i javnosti dovesti u ravnopravan položaj distribuciju regionalnih naslova sa naslovima holivudske i evropske produkcije.

Koncept novog programa “Pretpremijere” naišao je na fantastičan odaziv regionalnih filmskih kompanija, pa će tako u prvoj godini u segmentu filmskog marketa pod nazivom “Pretpremijere Trailers” vodećim ljudima najvećih prikazivačkih lanaca i oko 30-tak nezavisnih prikazivača iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore od strane vodećih distributerskih i producentskih kuća biti predstavljeno 19 naslova iz najnovije regionalne produkcije, od čega 7 iz Srbije, 4 iz Hrvatske, po jedan iz Crne Gore i BiH te 4 naslova u regionalnim koprodukcijama.

Gosti programa “Pretpremijere”, između ostalih, su vodeći ljudi prikazivačkih lanaca Cinestar i Cineplexx koji zajedno kontrolišu oko 250 kino dvorana u navedenih pet zemalja, kao i veliki broj lokalnih prikazivača iz navedenih zemalja.

Tu će biti i predstavnici najvećih distributerskih kompanija regiona Blitz film i video, Continental film, MegaCom Film i Taramount film, te producentskih kuća regiona. Između ostalih prikazivačima i predstavnicima filmskih festivala regiona biće predstavljeni i naslovi koji imaju i zvanične projekcije u drugim programima ovogodišnjeg SFF kao što su “Cure – život druge”, “Otok ljubavi”, “Mostovi Sarajeva” i “Devet položaja samoće”.

U prvoj godini programa Pretpremijere 20. Sarajevo Film Festivala, filmski profesionalci iz regiona i svijeta, novinari lokalnih i regionalnih medija, predstavnici festivala regiona te publika, imat će priliku gledati svečane pretpremijere tri vrlo zapažena filmska naslova iz regiona koji u široku distribuciju kreću u narednih par mjeseci.

Prvi od dva naslova iz Srbije koji su svoju svjetsku premijeru doživjeli u okviru program East of the West ovogodišnjeg Karlovy Vary IFF a koji producentska kuća Papa films predstavlja 21. augusta u terminu 12:15 u velikoj dvorani mutiplexa Cinema City, je crna komedija “Spomenik Michaelu Jacksonu”.

Posted by on 2014-08-09. Filed under Kultura, Sarajevo Film Festival. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login