Pri kraju radovi na izgradnji osnovne škole u Hadžićima

Hadžići

Hadžići

Završni radovi na izgradnji nove osnovne škole u Hadžićima se privode kraju. Trenutno se radi na njenom vanjskom uređenju, na kotlovnici objekta i na postavljanju poda u sali za tijelesni odgoj, navode iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo te ističu kako je još neophodno obezbijediti sredstva za nabavku opreme u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama kako bi škola u septembru mjesecu mogla krenuti zvanično sa radom.

Objekt je namijenjen odvijanju nastave za devetogodišnju školu kapaciteta 750 učenika u skladu sa važećim općim normativima i pedagoškim standardima za osnovni odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo. Sastoji se iz dva dijela, površine od oko 3145 metara kvadratna. Glavni ulaz za učenike je sa sjeverne strane sa recepcije u prostor za više namjena. Ovaj prostor je okružen hodnicima, glavnim stepeništem, požarnim stepenicama, atrijem i toplom vezom sa prostorima za fizičko vaspitanje.

U prizemlju je smješteno sedam učionica, školska kuhinja sa trpezarijom i prostorom za objedovanje i prostorom za osoblje, društvene prostorije-čitaonica i biblioteka, upravne prostorije-zbornica sa odjeljenjem za pušače, uprava škole, administracija, prostorija za sastanke, prostorija za psihologa i za prijem roditelja. Na spratu su smještene nastavne prostorije, učionica za informatiku, kabinet za muzičko vaspitanje, laboratorije za prirodne nauke, laboratorij za fiziku i hemiju, kabinet za strane jezike, kabinet za likovno vaspitanje i pet učionica za izvođenje predmetne nastave. U veznom dijelu objekta je audio-vizuelni kabinet za rad u grupama, višenamjenski prostor (projekcije, predavanje i sl).

Ukupna vrijednost ugovorenih radova iznosi 4.245.235,32 KM, a do sada su realizirana sredstva u iznosu od 3.500.000 KM iz Budžeta Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, Odlukom Skupštine Kantona Sarajevo od 26.09.2007. godine utvrđeno je postojanje javnog interesa za osnivanje Javne ustanove Osnovna škola „Hadžići”. Ugovor sa izođačima radova je potpisan 2008. godine, nakon što je Općina Hadžići riješila imovinsko-pravne odnose, a iz Budžeta Kantona Sarajevo obezbjeđena sredstva za finansiranje izrade projektne dokumentacije.

Posted by on 2015-05-20. Filed under Hadžići, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login