Priča o stećcima premijerno na jesen

stećci, Davno sam ti legao…Snimanje dokumentarno-animiranog filma o simboličnom svijetu stećaka radnog naziva “Davno sam ti legao…” scenariste i reditelja Gorana Dujakovića, počelo je sredinom jula, a premijera ovog filma očekuje nas na jesen ove godine.

Snimalo se na području planina Bjelašnice, Treskavice i Zelengore, te opštine Olovo, dok se snimanje nekropola na području Hercegovine planira u narednom periodu.

“Film “Davno sam ti legao…” je hibridna filmska vrsta o simboličkom svijetu stećaka i epitafa u kombinaciji slike i animacije” saopštili su iz Asocijacije za vizuelne umjetnosti “Feniks art” iz Banjaluke koja realizuje fazu produkcije.

Za izradu scenarija prikupljena je obimna naučna literatura koja se bavi fenomenom stećaka u cjelini. Literatura je znatnim dijelom prikupljena iz biblioteke Muzeja RS. Stećci su izuzetno vrijedna istorijska i umjetnička, ali i duhovna baština BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, jedinstvena u Evropi i svijetu.

Posted by on 2015-08-01. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login