Prije 16 godina potpisan Daytonski mirovni sporazum

Pariz, Dejtonski mirovni sporazumU Parizu je na današnji dan prije 16 godina potpisan Dejtonski mirovni sporazum.

Sporazum je prethodno 21. novembra parafiran u vojnoj bazi Wright-Patterson u američkom gradiću Dayton. Njime je, nakon trosedmičnih pregovora čelnika BiH, Hrvatske i tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, uz posredovanje SAD, okončan troipogodišnji rat u BiH.

Ovaj Sporazum, čiji je Aneks 4 i dalje Ustav BiH u Parizu su zvanično potpisali Alija Izetbegović, Slobodan Milošević i Franjo Tuđman u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD, Warrena Christophera.

Daytonski mirovni sporazum danas je po mnogima prevaziđen i kritikuju ga uglavnom sve tri strane, mada se službena politika iz Banja Luke protivi njegovoj promjeni, videći u njima rušenje RS-a.

U svakodnevnom praktičnom životu savremene Bosne 21. vijeka vidljivo je da Daytonski sporazum spriječava svaki imalo smjeliji i življi napredak zemlje u pravcu reintegracije i rekonstrukcije građanskog društva, kakvo je Bosna znala do 1992. godine, a Dayton se djelimično pokazuje i kao smetnja na putu Bosne i Hercegovine ka euroatlantskim integracijama, koji predviđa efikasniji, jednostavniji i transparentniji upravni aparat, kojeg Bosna i Hercegovina, sastavljena od dva entiteta i jednog distrikta, odnosno desetak kantona na daljnjem nivou vlasti, nikako nema.

Nekoliko internacionalnih konferencija zadnjih godina pokazalo je neodrživost promjene Daytona, koja se kao težak, mučan, ali i efikasan proces već dešava na djelu u zemlji, čime će Bosna i Hercegovina jednog dana preći iz tzv. Daytonske u tzv. Briselsku fazu, fazu aktivnih euroatlantskih integracija.

Daytonskim mirovnim sporazumom, BiH je podijeljena na dva entiteta. Federaciji Bosne i Hercegovine pripalo je 51, a Republici Srpskoj 49 posto teritorije. Formiran je i distrikt Brčko, kao posebna teritorijalna jedinica.

U jedanaest aneksa mirovnog sporazuma regulisano je, između ostalog, razgraničenje među entitetima, pitanje ljudskih prava, te povratak izbjeglih. Četvrti aneks Sporazuma usvojen je kao Ustav BiH.

Posted by on 2011-12-14. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login