Primirje u Ukrajini najavljeno za 9. decembar

Ukrajina, KrimUkrajinska vojska i proruske trupe najavile su da su saglasne da se 9. decembra obustavi vatra i da se poštuje “dan tišine” u ratnoj zoni na istoku države, prenose agencije.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je kako su uslovi primirja već određeni ranije sporazumom iz Minska, ali da u njemu nije bilo precizirano kada će obustava vatre stupiti na snagu, prenosi agencija AFP.

Izvor blizak kabinetu ukrajinskog lidera naveo je da će 10. decembra vojska početi povlačiti teško naoružanje iz zone sukoba, pod uvjetom da proruske snage poštuju primirje.

Tampon zona

Vlasti dviju samoproglašenih republika Lugansk i Donjeck potvrdile su informacije o prekidu vatre ruskoj novinskoj agenciji RIA Novosti.

Prema sporazumu iz Minska, koji je postignut u septembru, predviđeno je uspostavljanje tampon zone koja bi sukobljene strane razdvojila na razdaljini od 30 kilometara.

Od potpisivanja mirovnog sporazuma u Minsku u sukobima u Ukrajini poginulo je više od 1.000 vojnika i civila.

Posted by on 2014-12-08. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login