Primopredaja restauriranih orgulja u sarajevskoj Katedrali ‘Srca Isusova’

Sarajevo katedralaSvečanim blagoslovom kardinala Vrhbosanske nadbiskupije Vinka Puljića i koncertom Mješovitog zbora “Josip Štadler”, 16. juna bit će obilježena kolaudacija restauriranih orgulja u Katedrali “Srca Isusova”.

Kako je pojasnio rektor Katedrale Ante Meštrović, na pres-konferenciji danas u Sarajevu, orgulje je izradila zagrebačka tvrtka “Heferer” 1885. godine, a u Katedrali su instalirane 1889. Istakao je da su parcijalno obnovljene 1932. i 1989., ali da su tokom posljednjih ratnih djejstava znatno oštećene.

Regens chori (zborovođa) Katedrale “Srca Isusova” Marko Stanušić naglasio je da je temeljita obnova počela 2014., te da su dodavanjem određenih sistema sarajevske orgulje postale koncertni instrument na kojem je moguće izvoditi gotovo cijeli orguljski repertoar svih muzičkih razdoblja. Također je istakao neprocjenjivu vrijednost ovih orgulja koje su temeljito restaurirane.

Orgulje je, zajedno sa svojim suprugom Angelikom, temeljito obnovio orguljar Hans-Peter Klein koji je kazao da je za restauraciju bilo potrebno mnogo rada i vremena.

Kardinal Vinko Puljić priključio se riječima zahvale donatorima ističući da sarajevska katedrala ima veliki značaj za BiH. Međutim, zaključio je, posljedice rata zahtijevale su obnovu Katedrale i orgulja, koje će u budućnosti služiti za duhovna u kulturna zdanja.

Posted by on 2017-06-13. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login