Pripreme za obilježavanje Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama

Biblioteka Sarajevo

Realizirajući aktivnosti iz projekta ERASMUS+Capacity Building in Higher Education (CBHE) – „Library Network Support Services (LNSS): Modernising libraries in Western Balkan countries through staff development and reforming library services“, Univerzitet u Sarajevu (UNSA) je danas organizirao sastanak s potencijalnim partnerskim institucijama koje će svojim učešćem omogućiti da se realizira obilježavanje Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama.

Cilj Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama jeste podsjetiti građanke i građane na važnost učešća biblioteke u izgradnji društva znanja.

Biblioteke (nacionalna, visokoškolske, školske, javne i specijalne) – partneri iz Kantona Sarajevo će 8. septembra 2017. godine učestvovati u promociji svojih usluga nudeći građanima različite edukativne sadržaje (promocije, večeri poezije, okrugle stolove, izložbe i sl.).

Projektom je planirana snažna promocija biblioteka, njihovih bibliotečkih usluga i uopće, informacijskih i bibliotečkih nauka.

Na sastanku se prisutnima obratila prof. dr. Maida Čohodar Husić, prorektorica za kvalitet Univerziteta u Sarajevu koja je istakla zadovoljstvo da je Univerzitet u Sarajevu partner u projektu koji promovira značaj biblioteka.

– Zajednički interes i motiv je promoviranje knjige, najvećeg prijatelja svakog čovjeka tokom života – naglasila je prorektorica Čohodar.

Doc. dr. Lejla Hajdarpašić, koordinatorica ERASMUS+ projekta za Univerzitet u Sarajevu je naglasila da ovaj projekt pruža mogućnost poboljšanja nivoa kompetencija informacijskih i bibliotečkih stručnjaka.

Mr. sc. Nadina Grebović-Lendo, predsjednica Akcijske grupe Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama i šefica biblioteke Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, održala je prezentaciju o Nacionalnom danu svjesnosti o bibliotekama kojom je istakla značaj angažmana partnerskih institucija, dala upute i instrukcije o mogućnostima obilježavanja ovog dana na partnerskim institucijama.

Centralna manifestacija „Šetnja za biblioteke“ će biti održana u Vilsonovom šetalištu, za čije održavanje je dobivena podrška Nedžada Koldže, načelnika Općine Novo Sarajevo na sastanku održanom 11. aprila, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću UNSA.

Posted by on 2017-04-13. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login