Prirodne katastrofe u 2013 godini uzrokovale veliku štetu

prirodne katastrofe Ukupne privredne štete od prirodnih katastrofa iznosile su 2013. godine 140 milijardi dolara, što je za 56 milijarda dolara manje nego godinu ranije.

Godine 2012. ta je šteta dostigla 196 milijardi dolara. Prošle su godine najviše štete izazvale su poplave, a u raznim prirodnim katastrofama život je izgubilo približno 26.000 osoba.

Tajfun Haiyan bio je najveća humanitarna katastrofa 2013., sa 7.500 mrtvih ili nestalih i više od četiri miliona bez krova nad glavom. Taj se tajfun obrušio na Filipine u novembru s vjetrom rekordne jačine, udruženim s obilnim kišama i valovima.

Slijede poplave u junu u državi Uttarakhand u Indiji koje su uzrokovale smrt 6.000 osoba.

U Evropi najskuplje prirodne katastrofe dogodile su se u srednjoj i istočnoj Evropi.

Nakon četiri dana obilnih kiša u maju 2013., masovne poplave uzrokovale su veliku štetu u Njemačkoj, Češkoj, Mađarskoj i Poljskoj. Ukupna gospodarska šteta penje se na 16,5 milijardi dolara.

Krajem jula, područja Njemačke i Francuske pogodila je jaka tuča.

Osigurana šteta popela se na 3,8 milijardi dolara, što je najviše za tuču svih vremena u svijetu.

Što se tiče poplava, najveća katastrofa u Sjevernoj Americi dogodila se u Calgaryju u Kanadi koji su zajedno s okolnim područjem preplavile vode nakon šest dana olujnih kiša u junu 2013. Privredna šteta iznosila je 4,7 milijardi dolara.

Posted by on 2014-03-27. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login