Prlić i ostali krivi, ukupno dobili 111 godina zatvora

Jadranko PrlićJadranko Prlić, bivši premijer takozvane “Herceg-Bosne” i ‘ostali’, vojni i politički vrh HB-a, proglašeni su danas u Haaškom tribunalu odgovornima za udruženi zločinački poduhvat. Vijeće francuskog sudije Antonettija, devet godina nakon podizanja optužnice i sedam od početka suđenja, odlučilo je da su optuženi odgovorni, a utvrđeno je da se na području BiH desio međunarodni ratni sukob, saopćio je sudija.

Nakon što ih je Vijeće proglasilo krivima, izrečene su im jedinstvene zatvorske kazne u ukupnom trajanju od 111 godina zatvora.

Jadranku Prliću izrečena je jedinstvena kazna od 25 godina zatvora, koja počinje teći od danas i u koju je uračunato dosad odsluženo vrijeme (isti su uslovi za sve osuđene). Bruno Stojić dobio je 20 godina zatvora, Slobodan Praljak 20 godina, Milivoj Petković 20 godina, Valentin Ćorić na 16 godina zatvora, a Berislav Pušić 10 godina zatvora.

Niko od odgovornih nije osuđen po tačkama optužnice 14, 17 i 20.

Presudi su priložena izdvojena i djelimično protivno mišljenje.

Bivši premijer “Herceg-Bosne” Jadranko Prlić, zapovjednici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Slobodan Praljak i Milivoj Petković, ministar odbrane Bruno Stojić, zapovjednik vojne policije HVO Valentin Ćorić i predstojnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić terete se da su počinili zločine u okviru “udruženog zločinačkog poduhvata” predvođenog bivšim predsjednikom Franjom Tuđmanom, s ciljem pripajanja teritorija države BiH Hrvatskoj”.

Prema optužnici, kako je podsjetila agencija Anadolija, cilj je bio da se “politički i vojno potčine, trajno uklone i etnički očiste Bošnjaci i drugi nehrvati s područja ‘Herceg-Bosne’, odnosno s prostora Hercegovine i srednje Bosne”.

Tužitelji su zatražili da se Prlića i ostale proglasi krivima, te su za premijera “Herceg-Bosne” Jadranka Prlića, ministra odbrane Brunu Stojića, zapovjednike Glavnog stožera HVO-a generale Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića bili zatražili 40 godina zatvora, za zapovjednika Vojne policije HVO-a Valentina Ćorića 35, a za načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića, koji je bio odgovoran za logore “Herceg-Bosne” 25 godina zatvora, ukupno 220 godina zatvora. Odbrane su, naravno, tražile slobodu.

Žrtve “Herceg-Bosne” poslije 20 godina očekuju pravdu, dok bh. Hrvati mahom, kao i njihovi predstavnici, vjeruju da su Prlić i ostali nevini. Ucrkvama u Bosni i Hercegovini, pa i u nekim biskupijama u Hrvatskoj, svećenici su pozvali vjernike da se mole za optužene.

Sisački biskupVlada Košić je u pismu svećenicima napomenuo kako Haško tužiteljstvo za šetoricu Hrvata iz BiH traži kaznu od ukupno 220 godina zatvora, upozorivši da to “nije presuda samo šestorici Hrvata, nego svim Hrvatima i Hrvatskoj”. Svoje uvjerenje da su Prlić i ostali nevini u ponedjeljak navečer je izrazio i predsjednik Federacije BiH Živko Budimir. On je kazao da bi zločini bili i veći da “tih ljudi nije bilo” te priznao da je i sam molio u crkvi za njihovo oslobađanje. Članovi Hrvatskog svjetskog kongresa su, također, uputili poziv za molitvu i post uoči presude Hrvatima.

Optužnica protiv šestorice političkih i vojnih vođa “Herceg Bosne” podignuta je u martu 2004. godine. Sva šestorica optuženih su se dobrovoljno predali u aprilu te godine i izjasnili se da nisu krivi ni po jednoj od 26 tačaka optužnice.

Inače, 18. novembra 1991. proglašena je tzv. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna koju su činile općine Jajce, Kreševo, Busovača, Vitez, Novi Travnik, Travnik, Kiseljak, Fojnica, Kakanj, Vareš, Kotor Varoš, Tomislavgrad, Livno, Kupres, Bugojno, Gornji Vakuf, Prozor, Konjic, Jablanica, Posušje, Mostar, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški, Čitluk, Čapljina, Neum, Stolac, Ravno i Dobretići.

Prema riječima francuskog sudije Antonettija, presuda je napisana na 2.629 stranica, u šest svezaka, te četiri dodatka. Sudija Antonettija se na početku zahvalio svima koji su pridonijeli odvijanju postupka. Tokom suđenja, rekao je, saslušano je 206 svjedoka i izvedeno 10.000 dokaznih predmeta.

 

Posted by on 2013-05-29. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login