Problemi bh. prevoznika, kilometarske kolone na granicama sa Hrvatskom

Problem naših prijevoznika, koji čekaju danima u kilometarskim kolonama na granicama sa Hrvatskom, potrajat će još neko vrijeme. Kilometarske kolone i danas su zabilježene na prelazima Gradiška, Šamac i Bijača.

kamioni, transport, granica, gužva, carina

Bosna i Hercegovina i Hrvatska formirat će operativne timove, koji će raditi na rješavanju problema prometa na pomenutim graničnim prelazima. Razmatra se i mogućnost otvaranja graničnog prelaza Izačić.

Mario Andrić, prevoznik iz Posušja, na graničnom prelazu Gradiška čekao je više od 35 sati. Ovu situaciju opisao je kao živu patnju. Direktor firme za koju radi, odlučio je kamione povući nazad.

“Roba je ostala na kamionu. Nadamo se da će se situacija poboljšati jer to što Hrvatska radi s konvojima nema smisla jer se mnogo kamiona zadržava na prijelazu. Kolege čekaju, vidio sam i preko 50 sati. To je jednostavno patnja, iscrpljujuće. Vi morate čekati preko 30 sati, a onda nakon toga voziti. To je stvarno užas”, kaže Mario Andrić, prevoznik.

Niko nam nije mogao reći kada će problem prevoznika biti riješen. O tome će raspravljati tim koji će formirati Bosna i Hercegovina i Hrvatska. U opticaju je više varijanti, a jedna je otvaranje graničnog prelaza Izačić.

“Mi idemo na varijantu da se otvori granica Izačić, koji bi bio četvrti granični prelaz za tranzit roba prema Hrvatskoj. Imamo uvjeravanja od Ivana Sabolića da će sa vlastima u Zagrebu omogućiti rješavanje tog problema”, kaže Vojin Mitrović, ministar prometa i komunikacija BiH.

Postoji i opcija, prema prijedlogu Evropske unije, ukidanje policijske pratnje kamiona.

“Sad su konvoji 150, 200 voznih jedinica pa se propuštaju, Znači, one mogu biti kraće. Ili ako se budemo strogo držali preporuka Evropske komisije koje su došle 24. a to je formiranje zelenih traka i koridora, znači nema konvoja, u tom slučaju predviđeno je zadržavanje na granicama 15 do 30 minuta”, kaže Vjekoslav Vuković, Vanjskotrgovinska komora BiH.

“Sve treba da se uputi ka institucijama Hrvatske. Sve je uzalud pričati ako se ne postigne dogovor da se ukinu konvoji i pratnja policije prema graničnim prelazima Evropske unije”, kaže Nikola Grbić iz Udruženja prevoznika RS.

I Granična policija Bosne i Hercegovine bavi se ovim problemom. Izvijestila je uprave policije zemalja Evropske unije o dešavanjima na graničnim prelazima sa Hrvatskom. Ipak, po svemu sudeći, problem naših prevoznika zavisi od solidarnosti komšija.

Posted by on 2020-03-27. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login