Procvat trgovine polovnom robom

trgovina, odjećaGlobalna finasijska kriza je posebno jako pogodila centralnu i zapadnu Evropu.

Uprkos svim poteškoćama, jedna industrija ipak prevazilazi i najoptimističnija očekivanja a to je trgovine sa polovnom robom. Tuđi otpad je nečiji profit. Kamioni odbačene odjeće sa Zapada stižu u Mađarsku.  Poslije razvrstavanja, završit će u brojnim prodavnicama polovne robe širom zemlje.

Ovo tržište cvjeta, a oni koji na njemu posluju i sami su iznenađeni rastom. Neke od tih kompanija za kilogram polovne odjeće plaćaju između osam i 18 eura.

Gyorgy Hada, osnivač lanca trgovina polovne robe “Hada”, kazao je: “Počeli smo od nule. A nakon 19 godina možemo da kažemo kako smo izrasli u veliku grupu kompanija. Zapošljavamo gotovo 900 ljudi u 62 radnje”.

Mađarska je jedan od najvećih dužnika u Evropskoj uniji. Na kraju drugog kvartala dug je dostigao 85 posto BDP-a. U tim okolnostima, svaka potrošnja je dobro došla.

“Ne znam tačno koliko, ali sigurno sam uštedjela hiljade forinti kupujući ovdje”, kazala je kupac Teri Ryjak.

Kupac Timea Daroczi je dodala: “Cijene su dobre, ali važnije mi je što ovdje nađem ono što ne mogu nigdje drugdje”.

Prodaja u centrima

Kompanija Hada svu svoju robu nabavlja iz Velike Britanije. Prodaju su na početku obavljali po udaljenim selima, a sada su se preselili u velike radnje i tržne centre.

Hada je rekao: “I prošle smo, a nadam se i ove godine da ćemo ostvariti profit”.

Potražnja za polovnom garderobom raste u istočnoj Evropi. U Poljskoj čak 40 posto potrošača kupuje takvu odjeću. Uveze se roba u vrijednosti 100 miliona dolara, što je gotovo dvostruko više nego ranije.

U Bugarskoj je najveći lanac ovakvih trgovina, ”Mania”, samo ove godine zaposlio novih 100 od ukupno 600 radnika.

Ali ni polovnu garderobu sa Zapada više nije tako lako naći. I tamo je kriza građane natjerala da ne odbacuju svoju kvalitetniju odjeću tako lako.

Izvor: Al Jazeera

Posted by on 2014-11-17. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login