Proglašenje elementarne nepogode na Pelješcu

Pelješac

Pelješac

Od jutros nema otvorenog plamena ni na jednom požarištu na Pelješcu, a lokalizirani su i požari u Istri. Ipak, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić proglasit će stanje elementarne nepogode za općine na Pelješcu i Korčuli pogođene požarima.

”Za općine Orebić, Janjina i Ston na Pelješcu te općinu Smokvica na Korčuli najvjerojatnije će se u ponedjeljak proglasiti stanje elementarne nepogode. Načelnici općina samo moraju podnijeti izvješće’,’ rekao je glasnogovornik Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije Goran Cvjetinović.

Istaknuo je kako je u subotu ujutro stanje na požarištu na Pelješcu ”najbolje od kada su požari počeli u ponedjeljak”.

”Situacija je daleko najbolja dosad. Vatra je na istim pozicijama kao i jučer [petak] poviše Ponikava i u brdu iznad Brijeste, ali situacija je najbolje dosad. Na terenu je više od 300 vatrogasaca”, rekao je Cvjetinović.

Od ponedjeljka je na Pelješcu izgorjelo više od 3.500 hektara površine, kazao je.

Požar kod Plomina ugašen

Požar kod mjesta Smokvice na Korčuli vatrogasci su, nakon sedam dana borbe s vatrom u petak stavili pod nadzor, jake vatrogasne snage koje su pristigle u pomoć povučene su, a požarište saniraju lokalni vatrogasci.

Opožareno je oko 850 hektara borove šume, makije i niskog raslinja, kaže se u izvještaju Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Požar na području Plominske gore u Istri, koji je progutao više od 600 hektara bjelogorične šume, trave i niskog raslinja, u subotu ujutro je najprije lokaliziran, a potom i ugašen.

Pod kontrolu je stavljen i požar na području između Kršana i Kožljaka, koji se u petak ponovno rasplamsao, rekao je Hini županijski vatrogasni komandant Dino Kozlevac.

Požar između Kršana i Kožljaka još nije ugašen, ali vatrogasci drže vatru i cijelu situaciju pod kontrolom, rekao je Kozlevac.

Gasi ga sedamdesetak vatrogasaca iz cijele Istre sa 30 vozila, a u subotu ujutro su na mjesto požara stigla i tri aviona “kanadera”.

“Struja je za područje Kršana isključena, a prometnice koje su jučer [u petak] bile zatvorene za promet ponovno su otvorene,” dodao je.

U tom požaru do sada je izgorjelo više od 60 hektara bjelogorične šume i niskog raslinja.

Većina ostalih požara ugašena

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u petak su ugašeni požari na vrhu Dinare, poviše sela Ježević, gdje je izgorjelo oko 50 hektara niskog raslinja na nepristupačnom terenu, te požar kod kamenoloma Pučišća na Braču, gdje je izgorjelo oko hektar borove šume i na području Gustirna u općini Marina, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Požar na lokaciji Vinovac, u općini Marina, koji je zahvatio 28 hektara borove šume, smrike i niskog raslinje na području Šibensko-kninske županije, lokaliziran je i snacija je u toku.

U toj je županiji u subotu ujutro još aktivan požar na lokaciji Čista Mala, jer je dijelom ušao u minski sumnjivo područje, pa ga vatrogasci nadgledaju i saniraju sa sigurnih područja.

Zahvaćeno je 60 hektara smrike, malih borova i niskog raslinja, navodi DUZS.

Posted by on 2015-07-26. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login