Program posjete pape Franje Sarajevu

papa Franjo, Sarajevo

papa Franjo, Sarajevo

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo stiže u subotu, 6. juna, u posjetu BiH, a na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekati će ga član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović, nadbiskup vrhbosanksi kardinal Vinko Puljić i apostolski nuncij u BiH Luiđi Pecuto.

Papa Franjo posjetu Sarajevu počeće susretom sa članovima Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, koji će mu prethodno u 9.30 sati ispred zgrade Predsjedništva prirediti svečani doček uz vojne počasti, intoniranje himni i puštanje golubova mira.

Za 10.10 časova planiran je susret pape Franje sa predstavnicima vlasti u BiH, diplomatskog kora, biskupima i nekoliko vjerskih vođa u BiH, nakon čega slijedi obraćanje Ivanića i pape Franje novinarima.

Na stadion Koševo, gdje će u 11.00 sati  biti održana misa, papa će doći u otvorenom automobilu, popularnom papamobilu, a dočekaće ga gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić koji će mu predati ključeve grada Sarajeva.

Za 13.15 časova predviđen je sastanak i ručak pape sa biskupima u Apostolskoj nuncijaturi, a papa će se u 16.20 časova u katedrali Srca Isusova susresti sa sveštenstvom i održati im prigodan govor.

Programom posjete za 17.30 sati u Franjevačkom međunarodnom studentskom centru planiran je ekumenski i međureligijski susret pape Franje sa oko 300 predstavnika pravoslavne, islamske, jevrejske i katoličke zajednice u BiH, a prigodne pozdrave uputiće mu Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački Grigorije, kardinal Puljić, poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, te predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci.

U 18.30 sati papa bi trebalo da se u Nadbiskupskom centru za pastoral mladih “Jovan Pavle Drugi” susretne sa mladima, nakon čega u 20.00 sati  slijedi njegov odlazak na sarajevski aerodrom gdje će biti održana kratka oproštajna svečanost i povratak u Vatikan.

Neposredno uoči dolaska u BiH poglavar Rimokatoličke crkve poručio je da stiže u Sarajevo da “uz Božiju pomoć utvrdi vjernike katolike u vjeri, da iskaže podršku ekumenskom i međureligijskom dijalogu i da sve ohrabri za miran život u BiH”.

Povodom papinog dolaska saobraćaj u Sarajevu će se u subotu, 6. juna, od 7.00 do 20.00 sati  odvijati prema izmijenjenom režimu sa povremenim obustavama na određenim lokacijama i putnim pravcima.

Očekuje se da će misi na stadionu Koševo prisustvovati oko 65.000 ljudi, a za praćenje papine posjete akreditovano je 1.300 novinara, a u Sarajevo stiže više od 15000 gostiju.

Papina posjeta proteći će uz velike bezbjednosne mjere, a prema nezvaničnim podacima, za njegovu i bezbjednost hodočasnika brinuće oko 4.000 policajaca, sa kojima će sarađivati i pripadnici Oružanih snaga BiH, vatrogasci i medicinsko osoblje.

Posted by on 2015-06-05. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login