Proizvođači iz laktaškog kraja trljaju ruke: Domaća jagoda pobijedila uvoznu

jagodeNa parcelama Slavka Zvonara u Gornjim Karajzovcima kod Laktaša počela je berba jagoda, koje se plasiraju, uglavnom, na tržište Bosne i Hercegovine.

– Prinos jagode je dobar, a i kvalitet roda je na zadovoljavajućem nivou. Posebno sam zadovoljan kvalitetom roda iz niskih tunela, kaže Zvonar.

Zvonar ističe da sa plasmanom jagode sa plantaža u Gornjim Karajzovcima nema problema, jer najveći dio roda proda na kućnom pragu.

– Kupci nam, uglavnom, dolaze iz Banje Luke i okolnih mjesta, a najveći dio roda prodajemo stalnim mušterijama, koje su se prethodnih godina uvjerile u kvalitet naše jagode. Ove godine berba je kasnila nekoliko dana zbog obilnih padavina, veli Zvonar.

On napominje da je posljednjih godina sve više jagode iz inostranstva uvozi u BiH, dodajući da je kvalitet jagoda iz uvoza u najmanju ruku sporan.

– Često možemo vidjeti da jagoda iz uvoza promijeni boju, što kod kupaca izaziva sumnju u njen kvalitet. Moram priznati da, bez obzira na to što uvozna jagoda ranije stiže i što je jeftinija od domaće, raste interesovanje kupaca za našu jagodu. Kupci znaju da je domaća jagoda slađa i kvalitetnija, ističe Zvonar.

U proizvodnju jagoda, osim Slavka, uključeni su njegova supruga i dva sina, a u vrijeme berbe angažuju i sezonske radnike iz sela u Lijevče Polju.

– Planirao sam da naredne godine počnem sa plasteničkom proizvodnjom jagoda, jer se radi o proizvodnji koja je poprilično sigurna, pošto je jagoda u plasteniku zaštićena od vremenskih nepogoda. Proizvodnja na otvorenom je nesigurna, ali smo ove godine imali dosta sreće, jer su gradonosni oblaci u dva navrata prošli samo 300 metara od naših plantaža, priča Slavko Zvonar.

Posted by on 2014-05-13. Filed under Laktaši, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login